Számháború – Szezonzáró 4.

Forza Nerazzurri!

Kék-fekete aortapumpám teljes szeretetével köszöntök mindenkit. Szezonzárónk utolsó epizódjához érkeztünk, amikor is a csatárok, a középpályások és a szélsők után a védelem szereplők kapnak főszerepet. Vágjunk is bele! 🙂

Mielőtt belekezdenénk a védőkről szóló elemzésbe. Ejtsünk pár szót (vagy számot) a kapitányunk teljesítményéről a kapuban, illetve arról, hogy mennyire (nem) sikerült őt helyettesíteni Padellinek.

„Ó kapitány, kapitányom!” A szlovén hálóőr minden mutatóban túltett az olaszon. Kiemelendő, hogy míg Handa kevesebb gólt kapott be (-0,5), mint amennyi az ellenfelek helyzeteiből adódott volna, addig Padelli többet (0,9). Kapuban és kaputól távolabb is sokkal jobb teljesítményt tudott bemutatni Samir. Minden szezon végén, így most is azt reméljük, hogy a következő szezonban sem fog még visszaesni a teljesítménye. J

Ezek után térjünk rá a védőkre. Az adatok továbbra is a Sofascore-ról és a Fbref honlapjáról vannak, a módszertanról pedig a csatároknál írtam részletesen. A feltételek nem teljesítése miatt exkapitányunk Rano és Pirola (11 percet játszott) nem szerepel az elemzésben.

4. helyezett

Milan Škriniar

Ha meg kellene nevezni, hogy ki járt a legrosszabbul Conte és a vele egy csomagban érkező háromvédős felállásával, akkor az egyértelműen a szlovák védőnk. Pocsék idényt zárt. Év elején még a védelem bal oldalán nyújtott nagyon gyenge teljesítményt, majd jobb oldalra átrakva valamelyest javult, de még mindig sok hibával játszott. Passzpontosságban és passztávolságban tudott csak jobban teljesíteni, mint társai más mutatóban nem. Legszembetűnőbb, hogy korábbi erősségében a proaktív védekezési mutatóban ő szerepelt a leggyengébben. Nagy kérdés mi lesz vele, mert teljesítménye és személyisége miatt többünk a jövő kapitányát látta benne, most viszont ott tart, hogy a bejegyzés írása közben is frissítgetem a hírportálokat, hogy vajon megy vagy marad.

3. helyezett

Diego Godín

Godínnak sem feküdt ez a rendszer. Év elején, amint kiderült, hogy Bastoni nem csak piszok fiatal, de piszok tehetséges is, és nem roppan meg a teher alatt, az uruguayi ki is került a kezdőből és csak epizódszerepekhez jutott. Majd jött a nyár és egy egészen más Godínt ismerhettünk meg. Diego ugyanis kiszorítva a szlovákot igazán szép teljesítményével a nyár egyik legnagyobb meglepetést okozta. Legtöbb megnyert fejpárbaj, sikeres csel és kulcspassz is a nevéhez fűződik a poszton, ahogy kiemelhető a szerelési és közbeavatkozási mutatója is. Védekező munkáját viszont árnyalja, hogy neki volt a legtöbb védelmi hibája, nem egyből sajnos gólt is kaptunk. Recoba óta nem megy nálunk az uruguayi játékosoknak (gondolok itt Vecinora is). Godín is egy itteni év után már ment is a Cagliariba (biztos Nainggolan sokat beszélt az ottani bulikról), de legalább ez a nyár után mondhatjuk, hogy valamit azért lerakott az asztalra, még ha ennél többre is gondoltunk, akkor amikor idejött.

2. helyezett

Alessandro Bastoni

A piszok fiatal és piszok tehetséges Alessandro Bastoni, 20-21 évesen nem kis teljesítmény, hogy ilyen nevek mellett stabil kezdővé tudta felküzdeni magát. Gyakorlatilag a tisztázáson túl, nincs olyan mutató, ahol ő ne előzte volna meg legalább egy rutinosabb posztriválisát. De Vrij után neki volt a legkevesebb védelmi hibája, xA90-ben meg egyenesen a legjobb a védők közül. Nagyon remélem, hogy ez a teljesítménye még csak a kezdet és az Inter, illetve az olasz nemzeti tizenegy védelmének jövőbeni oszlopos tagját ismertük meg az ő személyében. Erre minden esély adva is van. És még mindig csak 21 éves, te jó ég.

1. helyezett

Stefan de Vrij

Szerintem ez senkinek sem okozott meglepetést. A holland ebben az évben is megmutatta milyen egy igazán stabil védő. A liga év csapatába is beválasztották, nem hiába. Amellett, hogy a védelemből neki van a legtöbb gólja és gólpassza (4 illetve 3), neki van a legtöbb tisztázása és ő blokkolta a legtöbb lövést. Arról természetesen nem is beszélve, hogy neki van a legkevesebb védelmi hibája is. Már 2018-ban is éreztük, hogy nagy üzletet csináltuk vele (pláne, hogy lejárt szerződésűként ingyen hoztuk el a Laziotól), de tényleg hihetetlen, amit nyújt akár négy-, akár háromvédős rendszerben. Állítólag Koeman érdeklődött is iránta a nyáron, de rekordsebességgel csaptuk rá a telefont (bezzeg Mario nem érdekli őket…).

Start a Conversation