Vizsgadrukk?!

Rég éreztem már Inter meccs előtt olyan kellemes drukkot, mint most. Az elmúlt 10 év hányattatásai, rosszabbnál rosszabb periódusai és döntései után a csapat ma este a döntőért lép pályára a második számú európai kupasorozatban. Ez lesz az Inter 21. európai kupaelődöntője, amelyből 8-at játszott a csapat az Európa-ligában vagy annak jogelődjében, az UEFA-kupában.  

Eleinte én is csak legyintettem a csapat menetelésére, aztán a Leverkusen ellen már felkaptam a fejem. Hohó! Itt a német bajnokság ötödik helyezettje, akik olyan tehetségeket termelnek ki, mint Brandt, Havertz, Paulinho vagy éppen Leon Bailey. Az pedig, amit a németek ellen letett a csapat az asztalra, hogy tényleg csak rajtunk múlott a gólkülönbség az egyszerre volt zseniális és némileg váratlan. Főleg, azután, hogy a Getafe elleni találkozó nem volt sem diadalmenet, sem pedig sétagalopp.

Ma pedig a Luis Castro vezette Sakhtar Donetsk lesz az ellenfél. Az Inter ezidáig veretlen ukrán csapatok ellen, a mérleg 5 győzelem és 3 döntetlen. Egyszer a Bajnokok-ligája selejtezőjében éppen a ma esti ellenfelet ütötték el a csoportkörös szerepléstől.

Az ukrán(-brazil) együttest jól ismerhetjük. Az együttes életében 2005-ben állt be jelentős felfogásbeli változás, akkor igazolták le az első brazil tehetséget, Jadsont. Azóta a kelet-ukrán futballfellegvár a brazil tálentumok európai keltetőjévé vált és bár az utóbbi időben az ukrán-orosz konfliktus nehezítette tehetségkutatásra alapozó játékospolitikájuk folytatását, azért a csapat most is bővelkedik labdaügyes, dinamikus és nem utolsó sorban bizonyítani és az európai futballelitbe vágyó dél-amerikai játékosokkal. Jelenleg szám szerint 11 brazil futballista tartozik a donyeckiek felnőtt keretéhez.

Ez a csapatépítési stratégia azóta is az európai élmezőnyben tartja a Sakhtart és bár az említett konfliktus miatt olyan játékosok hagyták el a csapatot, mint Douglas Costa, Fred és Alex Teixeira, az UEFA-kupa utolsó, 2009/2010-es kiírásának megnyerését már senki sem veszi el a csapattól.

Az 1936-ban alapított klubot a tavalyi szezonban még az innovatív, progresszív edzőként elkönyvelt fiatal Paulo Fonseca irányította, aki azóta a Roma kispadját koptatja, egyelőre felemás eredményességgel. Az ő örökségét vette át az ugyancsak portugál Luis Castro, akivel a csapat 32 bajnoki meccséből 26-ot megnyert így ismét az első helyen végzett az ukrán bajnokságban, méghozzá egészen meggyőző +56-os gólkülönbséggel. Persze az európai porond azért más tészta és reméljük, hogy ez ma este is kiütközik.

Taktikai szempontból azt mondhatjuk el, hogy az ukránok előszeretettel váltogatják a letámadás és a visszahúzódás taktikáját. Nagyon tudnak kontrázni, így, ha az előnybe kerülnek, onnantól kezdve az ellenfeleknek eléggé nehéz dolguk van, így a mai meccsen is különösen fontos lesz, ki szerzi a találkozó első gólját.

A csapat leggyakrabban a 4-2-3-1-es felállásban játszik, jellemző rájuk, hogy megszállják a félterületeket, és elsősorban a pálya közepén építenek támadásokat. A két szélső támadójuk, Marlos és Taison is nagyon sokat húzódik be középre, ezzel pedig lehetőséget és teret nyitnak a mögöttük futballozó szélsővédőknek (leginkább az ugyancsak brazil Dodonak), hogy felzárkózzanak a támadásokhoz. Létszámfölényt is ezzel az aszimmetrikus támadójátékkal alakítanak ki.

Legeredményesebb támadójuk Junior Moraes, aki egy klasszikus befejezőcsatár. Ő sokkal kevesebbet ér labdába, mint a mögötte futballozó brazil hármas, akik a leginkább felelősek a játék szervezéséért. A már említett Marloson és Taisonon kívül itt meg kell még említeni Alan Patrick nevét.

A csapat gyengéje a védekezés. Bár a támadásban sokat érnek a dél-amerikaiak, a védekezésben kevésbé fegyelmezettek, így, ha visszaállnak, akkor könnyebben veszélyes helyekre tudja bejátszani a labdát az éppen aktuális ellenfél.

Inter (3-5-2): Handanovic; Godin, De Vrij, Bastoni; D’Ambrosio, Barella, Brozovic, Gagliardini, Young; Lukaku, Lautaro

Shakhtar (4-2-3-1): Pyatov; Dodo, Krivstov, Khocholava, Matvyenko; Marcos Antonio, Stepanenko; Marlos, Alan Patrick, Taison; Junior Moraes

Kezdés: 21:00

TV: DigiSport1

Start a Conversation