A klub története

A kezdetek

2006-ig összesen két csapat mondhatta el magáról Olaszországban, hogy sosem játszott alacsonyabb osztályban fennállása óta, mint a legmagasabb “A” ligában. Az egyik a Juventus, a másik pedig az Internazionale, vagy ahogy manapság mindenki hívja, az Inter volt. Aztán 2006 nyarán, a „Moggi botrány” miatt a Juvét száműzték a Serie-B-be, így jelenleg ezzel a címmel már csak a milánói kék-feketék büszkélkedhetnek. Az első rész az 1908-28 közötti 20 évet foglalja össze az Inter történelméből.

Az Internazionale FC egy hétfői nap éjjelén, egészen pontosan 1908. március 9-én született meg. Ezen az estén egy lázadó csoport (a képen) a Milan Cricket and Football Club (ma AC Milan) vezetői közül megelégelte Gianni Camperio diktátorságát. A probléma, amiét fellázadtak, néhány (elsősorban a nem olasz nemzetiségű) játékos kirekesztése, és a csapatból való gyakori mellőzése volt. Az időközben negyvenhárom főre gyarapodó “tömeg”, látványosan elhagyta a Milan főhadiszállását, a – Via Bercheten lévő Fiaschetteria Toscanát – és átvonultak a híres Milánói Dóm melletti Orologio (Óra) vendéglőbe. Ez akkoriban közkedvelt találkozóhelye volt a város értelmiségi rétegének és művészeinek. Este 9:30 után egy rövid megbeszélést követően az alapító atyák megfogalmazták az új klub alapszabályzatát. Ez a „történelmi pillanat” tekinthető a csapat születésének. Az Internazinoale tagjai ezután hangos éljenzés közepette, mint ahogy ma az autóversenyek végén szokás, pezsgővel öntözték meg egymást. Elnöknek azon nyomban megválasztották a velencei Giovanni Paramithiottit. 23:30-kor Paramithiotti köszönetet mondott a jelenlévőknek, majd felkérte az Orologio jelenlévő művészei közül, Giorgio Muggiani grafikust, hogy tervezze meg az új klub címerét. Muggiani el is készítette a címert. Aranysárga alap köré egy kék és egy kisebb fekete kör, középen négy hófehér betű (IFCM). Ez a négy betű a klub hivatalos nevének mozaikja: “Internazionale Football Club Milano”. Az Internazionale (magyarul nemzetközi) a különböző nemzetiségű játékosokra utalt, ami akkoriban elsősorban svájcit jelentett. A kék és a fekete színek egyben a csapat hivatalos mez színei is lettek. Így 1909-ben a lombardiai csoportban  már 3 milánói csapat indult a továbbjutásért. Január 10-én a Milantól 3:2-re, majd 24-én az US Milanesetől 2:0-ra kapott ki az Inter, tehát nem jutott a döntőbe. 1909. és 1913. között a Ripa Ticinese 115. szám alatti lelátók nélküli “grund” volt a csapat otthona. A következő (második) évében már bajnokságot nyertek. Huszonöt pontot szereztek ebben az évben (a 9 csapatos bajnokságban), ugyanannyit mint az akkoriban felülmúlhatatlan katonai csapat, a Pro Vercelli (1908, 1909, 1911, 1912, 1913, 1921, 1922 évek bajnoka). Így aztán egy rekordot (Serie-A-n kívüli rekordot, mivel 1930-ig nem így hívták a bajnoki rendszert, és folyamatosan változott a lebonyolítási rend is) is felállított a csapat ebben a szezonban, ugyanis a 4. és a 14. forduló között mind a 11 meccset sikerült megnyerniük. (Ezt 2006-ban felülmúlta a csapat) A bajnoki döntő mérkőzést az Inter nyerte 10:3-ra, de a történethez  hozzátartozik az a tény, hogy a Pro Vercelli a 11 éves srácokból álló serdülőcsapatát küldte el a döntőre, így tiltakozva a mérkőzés általuk elfogadhatatlan időpontja ellen.

Virgilio Fossati

Az első bajnoki cím játékos-edzője az akkor mindössze 21 esztendős Virgilio Fossati volt (a képen), aki sajnos 1918-ban a I. Világháborúban elhunyt a keleti fronton. Az olasz gólkirály pedig Ernest Peterly, az Inter középcsatára lett 25 találattal. A következő szezonban nem sikerült a címvédés. A csapat a Lombard-Piemonti csoportban csak a 6. lett, 1912-ben negyedik, míg 1913-ban harmadik. 1913-tól 1930-ig már a Via Carlo Goldoni-n található „Arena Goldoniban” játszotta mérkőzéseit a klub. Az Arena Goldoni avatójára 1913. január 1-én került sor és a Lazio csapatát verték 3:1-re a kék-feketék. 1914-ben bár megnyerték a Lombard-Piemont csoportot, a döntőben a Casale és a Genoa mögött csak harmadikok lettek, viszont lőttek azóta is rekordnak számító 113 gólt. 1915-ben már a csoportokra osztott bajnokság E csoportjának élén végzett a klub, de a döntőben itt is jobbnak bizonyult a Genoa. A szezon gólkirálya viszont Emilio Agradi lett az Interből, és ebben a szezonban 1915. január 10-én érte el a klub minden idők legnagyobb arányú győzelmét Milánóban. A Vicenza ellen 16:0-ra sikerült győzni és Luigi Cevenini egymaga szerzett 7 gólt ezen a találkozón. Cevenini ezt egyébként 5 év múlva megismételte a 12:0-ra megnyert Legnagsei elleni bajnokin. 1911 és 1915 között tehát nem tudott a csúcsra jutni a csapat, és legközelebb Az I. Világháború miatti öt év szünet után újra kiírt első bajnokság döntőjében 1920-ban sikerült bajnokságot nyerni. Ekkor már Virgilio Fossati testvére volt a center-half. A meccsen 3:2-re győzte le az Inter a Livorno csapatát Bolognában. Ezek a 10-es évfordulók akkoriban mindig bejöttek, hiszen később 1930-ban és 1940-ben is bajnok lett a csapat.

Ermanno Aebi

“Azokon a korai napokon, az Inter szeszélyes, és hóbortos csapat volt.” mondta Ermanno Aebi (a képen balra), aki egyike volt a korai időszak nagyszerű játékosainak. Majd így folytatta: “Azokat az éveket nem cserélném el semmire.” Aebi egy nagyon tehetséges svájci származású játékos volt, és “Miss” volt a beceneve, mert annyira kecsesen, finoman és elegánsan mozgott a balösszekötő posztján. Később edzőként is remek szakemberré vált, akinek a labdarúgás lett a hivatása. A fiatalokkal elnéző és türelmes volt, szinte stílust teremtett. A labdarúgáshoz fűződő ragaszkodását mi sem példázza jobban, minthogy pályafutása végét játékvezetőként fejezte be! Ő volt egyébként az Inter első honosított játékosa, mivel 1920-ban édesanyja révén megkaphatta az olasz állampolgárságot. Aebi 142 bajnoki mérkőzésen 106 gólt lőtt. A másik nagy egyéniség azokban az években Leopoldo “Poldino” Conti a jobbszélső volt, aki hihetetlen cseleivel szinte “megölte” az ellenfél védőit. De ott volt még “Zizi” az akkoriban az Intereben focizó 5 Cevenini testvér közül. (Aldo, Mario, Luigi, Cesare és Carlo.

Cevenini Luigi

A hatodik testvér fiatalon az USA-ba emigrált) Ő volt Cevenini III.  (a képen jobbra), aki a legötletesebb játékot játszotta és a legtehetségesebb, leghíresebb Cevenini lett. Luigi erőszakos és szemtelen szélsőjátéka lidércnyomás volt valamennyi kapus számára. Csak később Giuseppe Meazza tudta tőle elvenni a 190 bajnokin lőtt 158 gólos rekordot. Ezenkívül három alkalommal, 1914-ben, 1920-ban és 1921-ben a bajnokság gólkirálya is ő volt. 1920-ban az azóta is csúcsnak számító 37 találattal. Ők hárman voltak tehát az 1920-as bajnokcsapat hősei. A 20-as évektől kezdve magyar játékosok is megfordultak a Interben.

Weisz Árpád

Úgy gondolom róluk azért illik kicsit részletesebben is írni. Az 1925/26-ös szezonban tűnt fel egy magyar középpályás Weisz Árpád (a képen), aki a Törekvés, és a Makkabi Brünn csapataiban kezdett játszani. Az 1926/27-es szezonban viszont már nem játékosként, hanem a csapat edzőjeként láthatjuk őt. Sokak szerint a modern edzésmódszerek tőle származnak. Egészen az 1933/34-es szezonig vezette a csapatot, két év kivételével. Az első ilyen év az 1928/1929-es volt, mikor is később a Milant edző Viola József vette át a csapatot. A másik szezon pedig amikor nem Weisz volt az edző, az 1931/32-es volt. ekkor a híres Tóth (Potya) István dirigálta a klubot. Ő úttörő módon a labdarúgók felkészítésében rendszeresen alkalmazta a tornát és az atlétikát, és akkoriban szokatlan módon már külön erőnléti edzéseket is végeztetett a játékosokkal, nagy hangsúlyt helyezve az egyéni virtuozitásra is. Weisz Árpád az 1929/30-as szezonban a harmadik bajnoki címet szerezte meg az Inernazionale csapatának, és később a Bologna csapatával (a 30-as évek végén) még három bajnoki címet nyert, majd Mussolini miatt távoznia kellett Olaszországból. A 40-es évek elején Hollandiában edzősködött, majd 1944 őszén Auswitzban érte utol a kegyetlen halál. Weisz Árpád távozása után az 1935/36-os szezonig Feldman Gyula irányította a csapatot. Feldman a játékosság révén próbált meg sikereket elérni. Az edzéseken a tornagyakorlatok közé is játékokat, játékos elemeket iktatott. Nos, tehát büszkén elmondhatjuk, hogy az 1926 és 1936 közötti 10 évben, csak és kizárólag magyar edzői voltak a csapatnak, négy különböző edző személyében. Játékosként pedig ott volt még Enrico Schoenfeld a csatár, aki félig osztrák, félig magyar volt. Ő Weisz Árpáddal együtt érkezett a csapathoz a 25/26-os szezonban és 14 meccsen 9 gólt lőtt.

Az idősebb generáció tagjai között nem véletlen, hogy a mai napig tartja magát az a mondás, hogy “Az egész világot mi tanítottuk meg focizni.” A magyar játékosokkal kapcsolatban a teljesség kedvéért megemlíthetjük, hogy az 1947/48-as szezonban 2 meccsen Garay Tibor is játszott az Interben. Az Olaszok szerint egy kimondhatatlan nevű városból érkezett: Szegedről. Ugyanekkor érkezett a klubhoz Szegedi Miklós (neki a neve volt kimondhatatlan), aki két szezonon keresztül volt tagja a csapatnak, de sajnos ő már román állampolgárként. 17 meccsen 3 gólig jutott, és később (1950/51) a Barcelona játékosaként tűnt fel. A II. világháború utáni évekről szóló részben lesz még majd szó egy magyar származású játékosról, Nyers Istvánról.

Ezután a kis kitérő után térjünk vissza a 20-as évekhez, 1921-ben a Lombard csoportot megnyerte a csapat, de a középdöntőben a Pro Vercelli és az US Torinese is jobbnak bizonyult az Internél. 1922-ben a CCI északi ligájának B csoportjában utolsók lettek, és ez volt az a szégyenteljes szezon, amikor zsinórban 11 meccsen keresztül képtelenek voltak nyerni (7 vereség + 3 döntetlen) a fiúk. Ebben az idényben a szövetség kettévált, és két bajnok is volt. Az Inter nem a F.I.G.C, hanem a C.C.I bajnokságban szerepelt. Az utolsó hely azonban a kiesést jelentette, de szerencsére a következő szezonban újra “kibékült” a két szövetség és ismét csak egy bajnokság indult. Az Internek selejtezőt kellett játszania, amit a Libertas Firenze ellen meg is nyert, és így elkerülte a kiesést. 1923-ban az A csoportban már 7-ek, míg az 1924-26 közötti 3 évben egyaránt csoport negyedikek voltak. 1926-ban elkészült a San Siro stadion, és a következő évben L.Cevenini a Juventushoz igazolt, ahol megnyerte az Interrel holtversenyben az A csoportot, ám a 6 csapatos döntőben csak a Milan csapatát tudta megelőzni az Inter. Utolsó előttiek lettek ugyanúgy mint egy évvel később 1928-ban. Igaz ebben a szezonban ismét egy gólkirályt adtunk az olasz ligának Antonio Powolny személyében. Ebben az évben Weisz Árpád egy mindössze 45 kilós 17 éves „kölyköt” állított be a csapatba az US Milanese elleni meccsen, a comói Coppa Voltán.

Castellazzi

A történet szerint a már korábban említett „Poldino” Conti megkérdezte: „Miszter, ki fog ma balfedezetet játszani, hiszen Castellazzi (a képen) sérült?” Weisz ezt válaszolta: „Az a kis srác. Peppino!” Conti erre így szólt: „Kicsoda? Hiszen ő még csak egy balilla!” S erre mindenki nevetni kezdett. Mikor aztán a meccsen a „balilla” két gólt lőtt, már inkább csodálkozott mindenki. Balillának a 8-14 éves katonai fiú iskolákban tanuló legényeket nevezték. Ez a becenév pedig rajta is maradt a 17 éves fiún, akit Giuseppe Meazzának hívtak és a valaha élt legnagyobb olasz labdarúgók egyikévé vált. Az 1925-ös les szabály módosítás után az eredeti 2:3:5-ös rendszerből a WM rendszer kezdett uralkodóvá válni a labdarúgásban, ami növelte az összekötők eredményességét. (Éppen az olyan nagy góllövő összekötők példája bizonyítja ezt, mint L. Ceveninié, Giuseppe Meazzaé vagy itthon dr. Sárosi Györgyé). Az Inter 1928-ig tíz elnököt és öt edzőt „fogyasztott el”, majd az olaszországi fasizmus előretörésével nem várt fordulat következett be a csapat életében.

Az 1909/10-es bajnokcsapat:
Campelli – Fronte, Zoller – Yenni, V.Fossati, Stebler – Capra, C.Payer, E.Peterly, Aebi, Schuler

Az 1919/20-as bajnokcsapat:
Campelli – Francesconi, Beltrami – Milesi, G.Fossati, Scheidler – Conti, Aebi, Agradi, L.Cevenini, Asti

Elnökök:

1908-09: Giovanni Paramithiotti
1909-10: Ettore Strauss
1910-12: Carlo De Medici
1912-14: Emilio Hirzel
1914:        Luigi Ansbacher
1914-19: Giuseppe Visconti Di Modrone
1919-20: Giorgio Hulss
1920-23: Francesco Mauro
1923-26: Enrico Olivetti
1926-29: Senatore Borletti

Edzők:

1909-15: Virgilio Fossati
1919-20: Nino Resegotti + Francesco Mauro
1922-24: Bob Spotiswood
1924-26: Paulo Schiedler
1926-28: Weisz Árpád

Ambrosiana-Inter

Az első világháború után Európa sok országában gazdasági válság alakult ki, melynek következtében mind a szélsőbal (kommunista), mind a szélsőjobb (fasiszta) mozgalmak tömegeket tudnak maguknak megnyerni. Olaszországban 1919-ben Benito Mussolini és katonatisztjei megalapították a Fascio di Combattimentot, a Hadviseltek Szövetségét, és még ugyanebben az évben megkezdték a csoport fegyveres alakulatának a szervezését. Mussolini 1928-ban feloszlatta a parlamentet és ezzel a fasiszta diktatúra totálissá vált. 1923-ban a II. (szociáldemokrata) internacionálé hamburgi kongresszusán a bécsi nemzetközi munkaközösség is csatlakozott a mozgalomhoz. Ebben a zűrzavaros időszakban éli meg az 1928-as évet az Internazionale. A második részben 1928-tól a II. Világháború végéig terjedő időszakot követjük nyomon.

1928. augusztus 31-én az Internek le kellett mondania a nevéről. Az internazionale szó nem kívánatos elem volt Mussolini Olaszországában, így ezen a napon az Inter egyesült Milánó harmadik csapatával, az US Milanesevel és megalakult az SS Ambrosiana. A csapat egyébként a 30-as években kifejezetten jobboldali csapatnak számított. Egy évvel később, 1929. július 23-án a fasiszta kormány aztán az összes idegen szó használatát betiltotta Olaszországban. A csapat új nevét Szent Ambrusról, Milánó védőszentjéről kapta ás a címere is Milánó város címere lett ideiglenesen. Benne a piros kereszttel, a sárkány fejű kígyóval azaz a biscione-val (eme két jelkép ma is megtalálható pl. az Alfa Romeo gépkocsikon), a koronával és a „fasces”-el (ami az ókori lictorok bőrszíjakkal összekötött vesszőnyalábja, amelyből egy bárd éle látszódik ki.) Ez a római tisztségviselők hatalmának jelképe volt. Azt fejezte ki, hogy a lictoroknak hatalmukban állt testi fenyítést is kiróni. A fasces szóból származik egyébként a „fasizmus” kifejezés. A csapat meze is megváltozott hófehérre, benne a piros kereszttel. középen egy fascessel. Ez a mez maradt egészen az 1930-as bajnoki címig, ami után ismét a kék-fekete mez lett a hivatalos, míg a partner US Milanese emblémája lekicsinyítve került rá a mezre. Az előző évben (1929) új nevet (Az SS –Societa Sportiva- helyett AS -Associazione Sportiva- lett az Ambrosiana előtt) és új címert készített a csapat, amiben függőleges csíkozás mellet az AS Ambrosiana felirat volt olvasható. Ez a címer maradt 2 évig (1931-ig), miután a név nagy részben a szurkolóknak is köszönhetően (akik a meccseken kizárólag a „Forza Inter”-t voltak hajlandók énekelni) AS Ambrosiana-Interre változott. Az új címer pedig egy 45 fokkal döntött négyzet lett, benne egy futball labdával. 1930-tól az Inter hazai pályája az Arena Civica lett, és egészen 1947-ig ez is maradt.

Giuseppe Meazza

Mint az előző részben említettük, az összes korábbi Inter játékos hírnevét egyvalaki egyedül homályosította el, sőt egyesek szerint azóta az olasz fociban megfordult összes játékosét is. Ő pedig nem volt más mint Giuseppe Meazza (a képeken), akinek emlékét a San Siro stadion neve őrzi ma már. Meazza Milánó Porta Vittoria negyedében nőtt fel. Az AC Milan elutasította, mivel túl vékonynak találták őt. Ennek ellenére az Inter vezetőire jó benyomást tett, akik 16 évesen le is igazolták. 1926-ban és 27-ben azon nyomban ifi bajnoki címet nyert, mielőtt csatlakozott volna a nagy csapathoz. 1927 szeptember 25-én mutatkozott be a nagy csapatban bajnoki meccsen. Rövidesen páratlan bajnok lett, akinek a tudása mindenkit felülmúlt, beleértve a gördülékeny cseleket, a precíz pontos átadásokat, és a félelmetes gólerősséget. Született csatár  volt, de intelligens támadó középpályásként is játszott ha kellett, aki remekül tudta megjátszani a támadókat. Remek csapatérzékkel bírt, és született művész is volt. Az ő érkezésével lett az Inter az ellenfelek szemében veszélyes akadály. 408 mérkőzésen 286 alkalommal vette be az ellenfél kapuit. 1934 és 38-ban az ő remek teljesítménye is segítette a VB-ken Vittorio Pozzo Olasz nemzeti válogatottját. Meazza két VB-t és két olimpiát nyert. Híres volt a “kapust kicsalogató” góljairól is. Kicselezte az utolsó védőt, majd szó szerint kiprovokálta a kapustól, hogy kijöjjön a labdára. Ekkor finoman elhúzta a labdát, és a kapus mellett a hálóba gurította. 1939-ben trombózis keletkezett az egyik lábában, így az 1938/39-es szezonban csak 16 meccsen léphetett már pályára. Lábadozása után még elment az AC Milan, Juventus, Atalanta csapataiba játszani, de ott már nem ért el olyan sikereket mint a kék-feketékkel. A II. Világháború után visszatért és edzőként is kipróbálta magát az Interben.

Giuseppe Meazza

Térjünk vissza az 1929-es évhez. Ebben a bajnokságban már Ambrosiana néven szerepelt a csapat, és ez volt az utolsó év amikor csoportokra osztva szerepeltek a csapatok. Ekkor csak a B csoport 6. helyét tudták megszerezni, ami természetesen nem volt elég a döntőbe kerüléshez. Következett az 1929/30-as szezon ami a „Serie-A” első hivatalis szezonja volt. 18 csapattal, oda-visszavágóval, csapatonként 34 mérkőzéssel. A legelső ilyen bajnokságot pedig G. Meazza vezetésével az Ambrosiana nyerte, a Viola Józsefet váltó régi-új edzővel Weisz Árpáddal. Ebben a csapatban már ott volt Allemandi is Conti és Meazza mellett, aki a védelem összehangolásában vette ki a részét. Giuseppe Meazza pedig a bajnoki cím mellett, a Serie-A első hivatalos gólkirálya is lett 31 találattal. Egy év múlva 5. majd 6. lettek. 1933 és 1935 között pedig zsinórban 3-szor másodikak a Juventus mögött. 1933 szeptember 10-én aratta a csapat Serie-A-s történelme legnagyobb arányú győzelmét a Casale elleni 9:0-ra végződő találkozón, és ebben az évben a Közép-Európa (Mitropa) Kupában a döntőig jutottak ahol sajnos az Austria Wien jobbnak bizonyult. 1934-ben a világbajnok olasz csapatban 4 Ambrosiana játékos szerepelt. Allemandi, Castellazzi, Demaria és Meazza személyében. 1936-ban Meazza ismét gólkirály lett, de a bajnokságban csak 4. lett az Ambrosiana. Az 1937-es 7. hely után aztán összeszedte magát a csapat és a játékosból edzővé vált Castellazzival begyűjtötte a csapat a 4. bajnoki címét. Meazza pedig ismét gólkirály és világbajnok lett, három klubtársa Ferrari, Locatelli és Ferraris társaságában. A 9:2-re végződött Bari elleni meccsen Meazza 5 gólt rúgott. 1939-ben a Novara ellen megszerezte a klub az első Olasz Kupáját is, majd  za 1939/40-es szezonban az 5. bajnoki címnek örülhettek a szurkolók, a klub vezetők és a játékosok. A háború végéig aztán már nem sikerült újabb bajnoki címet nyerni. 2, 12, 4, 3, és 5. helyek következtek egymás után.

Az 1929/30-as bajnokcsapat:
Degani – Gianfardoni, Allemandi, Rivolta – Viani, Castellazzi – Visentin, Serantoni, Meazza, Blasevich, Conti

Az 1937/38-as bajnokcsapat:
Peruchetti – Buonocore, Setti, Locatelli – Olmi, Antona – Frossi, N.Ferrara, Meazza, Ferrari, P.Ferraris

Az 1939/40-es bajnokcsapat:
Peruchetti – Poli, Setti, Locatelli – Olmi, Campatelli – Frossi, A.Demaria, Guarnieri, Candiani, P.Ferraris

Elnökök:
1926-29: Senatore Borletti
1929-30: Ernesto Torrusio
1930-32: Oreste Simonotti
1932-42: Ferdinando Pozzani
1942-55: Carlo Masseroni

Edzők:
1926-28: Weisz Árpád
1928-29: Viola József
1929-31: Weisz Árpád
1931-32: Tóth István
1932-34: Weisz Árpád
1935-36: Feldmann Gyula
1936:       Albino Carraro
1936-38: Armando Castellazzi
1938-40: Tony Cargnelli
1940-41: Giuseppe Peruchetti + Italo Zamberletti
1941-42: Ivo Fiorentini
1942-43: Giovanni Ferrari
1945-46: Carlo Carcano

A háború után

A világháború 1945-ben befejeződött és a fasiszta rezsim megbukott. A klub újra használhatta az Internazionale nevet. Az eredeti legelső címer is visszakerült a klubhoz egy kis módosítással (A színeket cserélték fel benne. A feketét a kékkel, és a fehéret az arannyal). A háború után az új játékosok készen álltak követni Meazzáékat, és újabb gólokkal, újabb győzelmekkel boldoggá tenni a szurkolókat. Az alábbi részben az 1946 és 1955 közötti tíz évről lesz szó.

Benito Lorenzi

Nyers István

1946-ban a csapat 4. lett a rájátszásban, majd következett két gyenge szezon. 1947-ben Benito Lorenzi (a képen balra) személyében új középcsatár érkezett, akinek a beceneve “poison” -méreg- volt, mivel gyilkos erejű lövéseitől rettegtek a kapusok. Tipikus volt az õ hírhedt toszkán “őszintétlensége” is. Igazi vezéregyéniség volt, egy nagyszerű barát. Meazza és Cevenini után minden idők harmadik legeredményesebb góllövője lett a bajnoki meccseket számolva. 1947-ben a klub elhagyta az Arena Civica-t és elkezdődött a San Siro korszak. Megosztva a Milan csapatával közösen használtuk Milánó legnagyobb labdarúgó stadionját. Ebben a szezonban tizedik, míg 1948-ban tizenkettedikek lett az Inter. Az 1947/48-as szezon több negatív csúcsot is megdöntött az Inter Serie-A történelmében. A legtöbb vereség zsinórban (5), a legtöbb vereség az egész szezonban (19), és a nyeretlenségi rekord (zsinórban 8 meccs: 5 vereség, 3 döntetlen). A góllövőlista első 10 helyezettje között nem volt Interes, és csupán 67 gólt lőtt a csapat. (Összehasonlításképp a bajnok „Nagy Torino” 125 gólt lőtt, az utolsó Napoli pedig 50-et ebben a szezonban) Ezen a nyáron aztán igazolt a klub két remek csatárt. Az AS Roma csapatától a gólzsák Amedeo Amadeit, míg a párizsi Stade Francaisból a magyar balszélső Nyers Istvánt (a képen jobbra). Akkoriban a párizsi csapatot egy ismeretlen fiatal argentin edző dirigálta, akit Helenio Herrerának hívtak, később róla még lesz szó. Az igazolások beváltak. 1948/49-ben Nyers olasz gólkirály lett 26 góllal, míg Amadei a második 22-vel (Harmadik Mike (eredeti nevén Mayer) a Bologna magyarja lett, aki Nyers csapattársa volt a GANZ TE-ben még 1944-ben, ugyanúgy mint Kubala vagy Schubert)

Lennart Skoglund

Ezzel az 1949-es második hellyel indult el egy hat évig tartó jó széria. A következő szezonban egy kreatív svéd, Lennart Skoglund (a képen jobbra) érkezett, akinek “Nacka” volt a beceneve, Stockholm külvárosában született, őszinte ember, és igazi labdaművész volt, aki mindig vadul buzdította a társait. De minden bizonnyal Nyers volt a csapat húzóembere, a maga 182 mérkőzésén elért 133 góljával. A “hontalan ember” aki egy személyben volt Stefano, István és Etienne. Feltűnik a csapatban ekkor Enzo Bearzot is, az 1982-es Olasz szövetségi kapitány aki Bergomival VB-t nyer majd. 1950 és 1952 között két harmadik, és egy második helyet sikerült elérni. Az 1950/51-es szezonban már szinte mesébe illő 107 gólt lőttek a támadók, és azóta is rekordnak számító 27 meccset nyertek a bajnokság során.

Alfredo Foni

1952-től Alfredo Foni (a képen) lett az edző, aki tökéletesítette a védekező “catenaccio” taktikát az olasz „A” ligában. A catenaccio eredetileg svájci találmány volt, amit a gyengébb csapatok alkalmaztak az erősebb csapatok ellen, mint egyedüli és utolsó reményt egy X-re. Foni ezt a taktikát ültette át az Inter játékába. A legenda szerint Foni svájci barátjától Karl Roppantól tanulta el és „chiavistelónak” nevezte. Ghiezi kapus előtt (akinek stílusára utalva kamikáze volt a beceneve) állt egy hátvéd (az egykori Triestina játékos Blason) neki az volt a feladata, hogy tisztán tartsa a területet és az arra tévedő támadókat szerelje. Blasont tartották a catenaccio mintapéldányának. Az õ eredeti helye a jobb oldal volt, de ilyenkor a jobbszélső középpályás Armano jött vissza az õ helyére. Így vált Blason liberóvá (vagy más szóval söprögetővé). Akkoriban ilyen liberót csak a Fiorentina csapatában láthattak a szurkolók az Interen kívül. Armano sok ide-oda mozgásának az lett az eredménye, hogy amolyan felfutó szélső védővé vált. Ő tekinthető e stílus előfutárának, amelyet később Facchetti tökéletesített jó 10 évvel később. Foni a technikás labdaművész Wilkes helyett Bruno Mazzát, egy romboló szűrőt tett a középpálya közepére. Egy olyat aki nem szórja el a labdákat hanem inkább összeszedi őket. Ezzel a szokatlan újszerű taktikával nyerte meg a csapat az 1953-as és az 1954-es bajnokságot. A jelszó az volt, hogy „akármennyi gólt kaphatunk, ha eggyel mindig többet lövünk.” Foni a védekezést szinte tökéletessé fejlesztette. Az 52/53-as szezonban mindössze 24 gólt kapott az Inter, míg a második Juventus is 40-et. Az Inter 1954-ben tehát duplázni tudott. Nyers pedig 1954-ben a csúcson hagyta el az Intert, igaz ekkor már sokat volt sérült. Ezzel a csapat sorsa is megpecsételődött, hiszen 1955-ben már csak nyolcadikok lettek, és egy új korszak vette kezdetét.

Az 1952/53-as bajnokcsapat:
Ghezzi – Blason – Armano, Giovannini, Giacomazzi – Neri, Mazza, Nesti – Lorenzi, Skoglund, Nyers

Az 1953/54-es bajnokcsapat:
Ghezzi – Padulazzi – Armano, Giovannini, Giacomazzi – Neri, Mazza, Nesti – Lorenzi, Skoglund, Nyers

Elnökök:
1942-55: Carlo Masseroni

Edzők:
1945-46: Carlo Carcano
1946:       Nino Nutrizio
1947-48: Giuseppe Meazza
1948:       Carlo Carcano
1948:       John Astley
1949-50: Giulio Cappelli
1950-52: Aldo Olivieri
1952-55: Alfredo Foni
1955:       Aldo Campatelli
1955-56: Giuseppe Meazza

Palermo - Inter 1952, Nyers lő éppen kapura

A. Moratti és a “nagy Inter”

Az akkori sikerek kulcsa nem csak a remek edző és a még remekebb játékosok voltak, hanem a klub nagyszerű elnöke Carlo Rinaldo Masseroni is. Az 1955-ös nyolcadik hely után májusban Masseroni és Foni is távoztak a klubtól, és szépen lassan egy új még fényesebb korszak vette kezdetét. Ennek a kulcsa az új elnök Angelo Moratti volt.

Angelo Moratti

Moratti önerejéből lett olajmágnás milliomos, aki az életében mindent csak magának köszönhetett. Õ volt a szardíniai SARAS olajfinomító cég megalapítója (1962), mely ma már az Olaszországban finomított üzemanyagok 16%-át állítja elő. 1956-ban harmadik lett a csapat a bajnokságban. Ebben a szezonban is volt egy rekordnak számító zsinórban 5 vereséges szakasz. Puskás Ferenc hagyatékából tudjuk, hogy a magyar forradalom után 1957. májusáig (mikor Puskás a Real Madridhoz került) az Inter fizetett játékosa volt. 1956-ban és 57-ben is feltűnt a kispadon Meazza, és következett egy ötödik hely. Az 1957/58-as kilencedik hely után Moratti leigazolta az argentin Angelillót, Mario Corsot és Burgnichot. A csapat sokat erősödött és a harmadik hely mellé egy Juventus ellen elvesztett kupadöntő is párosult. Angelillo pedig 33 gólt lőtt és ezzel a ma is rekordnak számító találatszámmal lett gólkirály. Következett az 1959/60-as szezon ahol 4. lett a csapat. Ebben az évben, egy vásárvárosok kupája (mai UEFA kupa) vereség alkalmával, teljesen elbűvölte Morattit az akkori Barcelona játéka, és a csapat nagyszájú argentin születésű edzője Helenio Herrera. Így 1960-ban elcsábította őt Milánóba az Interhez. Moratti hatalmas fizetést adott neki. Négyszer (nem elírás!) többet mint az akkori legjobban kereső idegenlégiós (Altafini) Olaszországban. 1960-ban egy pajzs alakú címer váltotta a régit, két részre osztva. Bal oldalon kék-fekete csíkok, jobb oldalon a biscioneval és egy labdával. Érdemes megjegyezni, hogy 1960-tól egy ovális alakú, teliben kék-fekete címer is használatban volt F.C Inter felirattal és biscioneval. A 60-as évek elején fordult meg a futball szemlélete a “minél több gólt lőni”-ből a “gólt nem kapni”-ra. Ennek legjellemzőbb példája az Inter lett. A fordulat az 1960/61-es szezonban történt. Helenio Herrera tökéletessé, szinte remekművé fejlesztette a betonvédekezést, a Foni féle catenacciot. Meg kell jegyezni, hogy az Inter nem kevés gólt lőtt ezekben az években. Sőt az egyik legtöbb gólt lövő csapatnak számított Olaszországban!

Herrera és Moratti

Herrera (a képen Morattival koccint a BEK serleg társaságában) azzal kezdte, hogy elküldte a kicsapongásairól és éjszakázásairól híres korábbi gólkirály honfitársát Angelillot. Herrera nem tűrte a fegyelmezetlenséget és tudta hogy az erőnlét kulcsfontosságú. Kőkemény védőkkel szerelte fel csapatát. 1960-ban érkezett a csapatkapitány

Armando Picchi

Armando Picchi (a képen jobbra), aki középhátvédként söprögetett a kapu előtt. Sajnos ő 1971 májusában, fiatalon 36 évesen rákban elhunyt. 2000-ben a Livorniói stadiont róla nevezték el. Picchi előtt Burgnich, Guarneri és Facchetti szűrte területvédelemmel, és könyörtelen emberfogással az ellenfél támadásait. A legfontosabb emberfogó a rettegett Burgnich volt. 1960-ban érkezett még a csapathoz a kapus Buffon és Facchetti is. A gyors és remekül fejelő Facchetti felfutásokkal segítette az elől játszókat. Eredetileg Facchetti csatár volt, de Herrera tudta, hogy ha beteszi őt szélső védőnek, nem lesz aki megállítsa majd a hosszú játékost. Hogy az attakoknak még kevésbé legyen hatása, működött egy második szűrővonal is. Három technikás, eredetileg támadó játékos támadta le fedezetszerűen a riválist.

Luis Suarez

Luis Suarez (a képen balra) aki frissaranylabdásként egy évvel később követte a Barcelonából Herrerát. Suarez akkor rekordnak számító 152 ezer líráért váltott klubot (Az addigi rekord Omar Sivorié volt River Plate-Juventus 93 ezer lírával). Suarez mellett Bedin és Corso támadta le az ellenfelet. Elől pedig két gyors ék várta a kiugratásokat Jair és Mazzola (az öreg Valentino fiának, aki a nagy Torinoban játszott és aki a csapattársaival együtt, abban a szörnyű repülőgép szerencsétlenségben vesztette életét 1949-ben.) Mazzola néha cserélt Corsóval. Facchetti tehát a jobbszélső támadókat tartóztatta fel, és hozta játékba mindenkit letaroló felfutásával a támadókat. Általában úgy nézett ki a dolog, hogy miután a védők megállították az ellenfél támadását, igyekeztek a játékmester Suareznek passzolni.

Innentől kezdve már gyerekjáték volt minden. Suarez hosszú pontos átadással kitette a szélre a brazil Jairnak, vagy Sandro Mazzolának a supergai repülőszerencsétlenségben elhunyt legendás nagy Torino csapatkapitánya Valentino Mazzola a fiának. A két szélső vagy gólt lőtt vagy pedig tovább passzoltak a ballábas géniusz Mario Corsonak, (akinek a beceneve: “Isten ballába” volt) Egy vagy két gólt mindig sikerült nekik berúgniuk, és utána a többiek megvédték az eredményt elég sikeresen. A gondok akkor kezdődtek, ha nem a kék-feketék lőtték az első gólt. Ez volt tehát a “Nagy Inter” születése.

Sandro Mazzola

A 60/61-es szezonban harmadikok lettek és ekkor történt az a híres 9:1-es vereség is a Juventus ellen, amikor az Inter egy korábbi vita miatt az IFI csapatát küldte el a Juvetus ellen. Röviden a történet az volt, hogy a Juventus túl sok nézőt engedett be a stadionjukba és a nézők már már a pályán álltak. A bíró lefújta a meccset és az Inter azt várta, hogy a fegyelmi tárgyaláson büntetésképpen majd Inter győzelemmel könyvelik el a meccset. Helyette az újrajátszás mellett döntöttek, és az Inter tiltakozásképpen az IFI csapatát küldte. Ez volt Sandro Mazzola (a képen) első meccse. A következő év ezüstérme után az első sikert az 1963-as bajnoki címmel szállította Herrera. Ebben az évben a klub ismét címert váltott, az eredeti 1908-as arany alapú címer lett ismét a hivatalos, azzal a különbséggel hogy a kék fekete csíkok kicsit beljebb kerültek és vékonyabbak lettek. A következő 1963/64-es szezonban megint megnyerték a bajnokságot holtversenyben a Bolognával, ám a „szétlövést” a Bologna nyerte. Egy komplikált történet volt ez a meccs, dopping rágalmazásokkal és felfüggesztéssekkel. A csapat viszont a BEK döntőben legyőzte a Real Madridot úgy hogy nem kapott ki a kiírásban, majd megnyerte első olasz csapatként az Interkontinentális Kupát az argentin Independiente ellen, sőt ebben a szezonban az IFI csapat is bajnok lett amit 2 év múlva újra megismételt. A következő 1964/65-ös szezonban már (azóta is egyedüliként Olaszországban) sikerült a triumvirátus is, azaz bajnoki cím, BEK (a Benfica ellen) és Interkontinentális Kupa (ismét az Independiente) egy szezonban, sőt Mazzola olasz gólkirály lett. Az 1956/66-os bajnoki cím volt a klub története során a tizedik. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a hatvanas évek közepén az Inter volt a világ egyik legjobb (ha nem a legjobb) csapata. Ez volt Herrera szupervédekezésű, legyőzhetetlen gárdája. A csapat klubigazgatója ezekben az években Desiderio Solti azaz Solti Dezső volt, aki a mende-mondák szerint Varga Zoltánt is Herrera csapatába akarta csábítani. A tündérmesébe illő történet 1967 tavaszán ért véget, amikor a csapat elvesztette a BEK döntőt a Celtic Glasgow ellen. Lidérces meccs volt ahol Suarez nem játszhatott, de így is az Inter vezetett a félidőben 1:0-ra. Ez a tavasz további kudarcokat hozott. A bajnokság vége előtt 6 meccsel toronymagasan vezették a tabellát, majd következett 2-2 döntetlen között egy Juventus elleni vereség. Az utolsó forduló előtt még így is vezettek egy ponttal, de mivel az Inter kikapott Mantovában 1:0-ra, a Juventus pedig a Serie-B-be küldte a Laziót, a bajnoki címet egy pont előnnyel a Juventus nyerte végül. Őket egy másik Herrera, a paraguayi Hereiberto irányította akkor, de még nem volt vége. A kék-feketék Június 7-én a B ligás Padovától kaptak ki 3:2-re az Olasz Kupa elődöntőjében. Így aztán tényleg semmi sem sikerült 1967-ben. Ezután a csapat formája visszaesett. 1968-ban a bajnoki 5. hely, és a Torino ellen elvesztett kupadöntő után Angello Morati lemondott az elnöki posztról, és Herrera is Rómába távozott az Inter kispadjáról. Igaz az Interben eltöltött 9 szezonjával máig is csúcstartó az edzők között. Utána Fossati és Veisz Árpád 6-6 szezonnal, majd Bersellini és Trapattoni jönnek 5-5 szezonnal a ranglistán.

Az 1962/63-as bajnokcsapat:
Buffon – Picchi – Burgnich, Guarneri, Facchetti – Zaglio, S. Mazzola, – Suarez – Jair, Di Giacomo, Corso

Az 1964/65-ös bajnokcsapat:
Sarti – Picchi – Burgnich, Guarneri, Facchetti – Tagnin, S. Mazzola – Suarez – Jair, Domenghini, Corso

Az 1965/66-os bajnokcsapat:
Sarti – Picchi – Burgnich, Guarneri, Facchetti – Bedin, S. Mazzola – Suarez – Jair, Domenghini, Corso

Elnökök:
1955-68: Angelo Moratti

Edzők:
1955:       Aldo Campatelli
1955-56: Giuseppe Meazza
1956:       Annibale Frossi
1957:       Luigi Ferrero
1957:       Giuseppe Meazza
1957-58: John Carver
1958:       Giuseppe Bigogno
1959-60: Aldo Campatelli
1960:       Camillo Achilli
1960:       Giulio Cappelli
1960-68: Helenio Herrera

A Fraizzoli korszak

1968 május 18-án Angello Moratti visszavonult, és az elnöki székben a milánói üzletember Ivanoe Fraizzoli váltotta őt. Fraizzoli katonai egyenruhákat gyártó cégéből, és vendéglátó ipari létesítményeiből gazdagodott meg. Ő volt az Inter történelmének leghosszabb ideig (16 évig) uralkodó elnöke. A következő rész erről az időszakról szól majd.

Roberto Boninsegna

1968 nyarán Európa bajnokságot nyert Guarneri, Facchetti, Burgnich, Domenghini és Mazzola. Helenio Herreát a régi sikeredző Foni váltotta, de neki csak egy 4. helyre futotta. A Herrera féle Inter ugyanis már egy teljesen más (modernebb) catenacciot játszott mint amit Foni alkalmazott. Fraizzoli első nagy húzása az volt, hogy leszerződtette a Juventustól a paraguayi edzőt, Heriberto Herrerát, majd elcserélte Domenghinit a Cagliariban futbalozó 26 éves csodacsatárra Roberto Boninsegnára (a képen). Az 1969-es évhez tartozik, hogy ebben az évben alakult meg a mai napig leghíresebb ultra csoport a BOYS SAN, valamint ekkor nyerte el harmadik scudettóját az IFI csapat. Az 1969/70-es szezonban ismét második lett az Inter, a Domenghini és Gigi Riva által vezetett Cagliari mögött. 1971-ben Suarez távozott, és Heriberto Herrerával nagyon rosszul kezdődött a szezon. A Milán ellen elveszített 3:0-ás vereség után november 15-én már Giovanni Invernizzi ült a kispadon. Vele újra magára talált az Inter, és a Bonimba becenevű Boninsegna 24 góljával (ami gólkirályi címig repítette őt) meglett az újabb bajnoki cím is. Ott játszott ekkor még a régiek közül Facchetti, Bedin, Jair, Burgnich, Mazzola és Corso is. A következő évben Boninsegna ismét gólkirály lett, ám a csapat elvesztette a BEK döntőt a Cruyf által vezett Ajax ellen. A bajnokságban pedig csak az 5. helyig jutottak. A következő szezon végén egy a Torinótól elszenvedett 4:0-ás vereséget követően Invernizzi is távozott. Őt Enea Masiero váltotta a szezon hátralévő részében, melynek csupán egy 4. hely lett a vége. Az 1973/74-es szezonra visszatért Heriberto Herrera, ám februárban őt is Masiero váltotta, egy újabb negyedik hellyel fejezve be a bajnoki szezont. Miután Luis Suarez 1974-ban a Sampdoria csapatánál befejezte a játékosi pályafutását, edző lett az Internél. Sajnos katasztrofális 9. hely lett a próbálkozás eredménye, így őt Giuseppe Chiappella váltotta, aki kétszer egymás után ismét csak a 4. helyre hozta be a csapatot.

Alessandro Altobelli

A klub 1976-ban a Brescia csapatától leigazolta Alessandro Altobellit (a képen) aki feliratkozott a legnagyobbak közé. Az Inter színeiben 317 bajnoki meccsen 128 gólt lőtt, és a mai napig vezeti 35 góllal az Inter játékosok közötti Európa Kupákban elért gólok tabelláját. Két év múlva a Bresciából követte őt irányító középpályás társa Evaristo Beccalossi is, akivel remekül megértették egymást. 1977-ben Eugenio Bersellini lett az edző, aki (az Internél ez nagy szó) 5 évig maradhatott a kispadon. Első évében elvesztett egy Olasz Kupa döntőt a Milán ellen, majd zsinórban negyedik, ötödik, majd 1979-ben újra negyedik lett a bajnokságban, ám eközben 1978-ban egy Olasz Kupát azért sikerült nyernie. 1979-ben a klub lecserélte a címerét egy „kedvesebb” biscione figurát ábrázoló (a 10 bajnoki címet is jelölő csillagos) címerre, a mezét pedig a Flower márkára. Ez a címer később a tetején az INTER felirattal bővült. Az új címer szerencsét is hozott, hiszen 1980-ban a 12. bajnoki címet gyűjthette be a klub, Ivano Bordon pedig rekordnak számító 686 percig nem kapott gólt. 1981-ben megjelent a kék fekete mezen az első szponzor, a híradástechnikai termékeket gyártó Inno-Hit márkanév, ezen kívül a csapat megnyerte a Canale5 által első ízben kiírt „Klub mundiale”-t. Sajnos ebben az évben szomorú dolog is történt, hiszen elhunyt az előző elnök Angelo Moratti. A szezon végén egy negyedik hely, a következőben új edzõ, és az ötödik hely következett, valamint egy új szponzor a Misura tészta + sütemény márka révén. Ebben a szezonban ismét Olasz Kupát nyert a klub, ahol Altobelli volt a kiírás gólkirálya, na és persze rajta kívül ebben az évben Bordon, Oriali, Marini, és egy szemtelenül fiatal alig 18 éves nagy bajszú hátvéd Giuseppe Bergomi is VB címet nyert Spanyolországban. Bergomi az Inter rekordere lett később, hiszen 519 bajnoki, 122 Olasz Kupa és 117 Európpai Kupameccsen lépett pályára kék-fekete mezben. A bajnokságban ekkor egy ötödik hely, majd 1982/83-ban ismét csak egy bronzérem sikerült csupán.

Az 1970/71-es bajnokcsapat:
L. Vieri – Bellugi, Burgnich, Giubertoni, Facchetti – Bedin, Mazzola, Bertini – Jair, Boninsegna, Corso

Az 1979/80-as bajnokcsapat:
Bordon – G. Baresi, Oriali, Pasinato, Mozzini – Bini, Caso, Marini – Altobelli, Beccalossi, Muraro

Elnökök:
1968-84: Ivanoe Fraizzoli

Edzők:
1968-69: Alfredo Foni
1969-71: Heriberto Herrera
1971-73: Giovanni Invernizzi
1973:       Enea Masiero
1973:       Heriberto Herrera
1974:       Enea Masiero
1974-75: Luis Suarez
1975-77: Giuseppe Chiappella
1977-82: Eugenio Bersellini
1982-83: Rino Marchesi
1983-84: Luigi Radice

Pellegrini 10 éve

Ivanoe Fraizzoli a sok csalódás után 1984. január 18-án továbbadta az elnöki pozíciót és a klubot, Ernesto Pellegrininek a szintén vendéglátóiparból meggazdagodott milliomosnak. Pellegrini jó 10 évig uralkodott a klub élén, de a „nagy Inter” újjáélesztése neki sem sikerült. Következzen ennek az időszaknak a krónikája.

Karl-Heinz Rummenigge

Pellegrini rengeteg pénzt költött a csapat felvirágoztatására. Azzal kezdte, hogy 10,3 milliárd líráért (ma kb. 5,7m. euró) a szurkolóknak Milánóba hozta Karl-Heinz Rummeniggét (a képen) a mesébe illő képességű tankszerű csatárt, aki a Bayern Münchenben az 1980, majd az 1981-es év aranylabdásaként, a világ legjobbja volt. 1984 év végén a 4. majd a harmadik, 1986 tavaszán a hatodik helyet érte el a csapat. Rumenigge szomorú volt a folyton kiújuló sérülése miatt, miközben a városi vetélytárs a Silvio Berlusconi által talpra állított AC Milan szinte mindent megnyert. Pellegrini viszont túl akart tenni az AC Milánon is, és tudta hogy a jó edző lehet a titok nyitja. Az Interbe hozta edzőnek Giovanni Trapattonit, aki korábban hat bajnoki címet szerzett a Juventussal mint edző. Trapattoni az első szezonjában bronzérmet szerzet, majd elküldte a csapattól Altobellit, és Rumenigge is távozott. A csatárposzton Aldo Serena tért vissza Milánóba, de így csak ötödikek lettek. 1986-ban a Flower márkájú mezt a Le Coq Sportif váltotta. Ezt pedig 1988-ban az Ulhsport. Trapattoni 1988-ban 4 kulcsfontosságú játékost igazolt és a számításai bejöttek.

1993, Fiorucci Kupa: Real Madrid 2 – 1 Inter. Nicola Berti a White Hart Lane-en.

Anderas Brehme és Lothar Matthäus

A Bayern Münchenből Anderas Brehme és Lothar Matthäus, a Fiorentinából pedig az argentin Ramon Diaz és Nicola Berti érkezett. Trappattonival 1988/89-ben a tizenharmadik scudettót szerezte a klub. Az a csapat szinte minden addigi rekordot megdöntött. 11 ponttal végeztek a második előtt, és az összegyűjthető 68 pontból 58-at szereztek, ami 85.3%-as eredményességet jelent. 2005/06-ban a Juventus utólag megsemmisített bajnoki címe is csak 84.2%-ot jelentett volna.

A bajnoki címen kívül Aldo Serena 22 góljával gólkirály lett (Ramon Diaz 12-őt, Lothar Matthäus pedig 9-et.) valamint abban a szezonban az IFI csapat is bajnoki címet nyert. 1989 nyarán új címert készített a klub vezetősége, amelyen leváltották a kígyót és újra az FCIM logó, és egy nagy sárga csillag lett az emblémán. Ezenkívül megnyerték a szuperkupát is. Trapattoni a friss bajnokcsapatba hozott még egy német játékost Jürgen Klinsmann személyében, Ramon Diazt pedig elengedte a Monacóba. (A Bossman szabályig csak három idegenlégiós játszhatott egy csapatban)

Matthäus és az aranylabda

Jürgen Klinsmann

A következő két szezonban viszont csak a 3. hely sikerült. 1990-ben az Inter három német játékosa VB címet nyert Olaszországban, majd télen Matthaeus magkapta az aranylabdát is (a képen).

Trapattoni 1991-ben ismét bajnoki címet nyerhetett volna, ám a májusi hajrában kikapott a csapat a Sampdoriától, majd 1 hét múlva a Genoától is, és így 4 ponttal lemaradva (A Milánnal holversenyben) a Sampdoria mögött csak második/harmadikok lettek. Viszont az elsõ UEFA kupát a csapattal az AS Roma ellen megnyerték. A Róma elleni gyõztes hazai meccs pont a két genoai bajnoki közé esett. Trapattoni a bajnoki ezüst és az elsõ UEFA Kupa után 1992-ben visszament a Juventushoz.

Dennis Bergkamp

Az 1991/92-es szezonban Corrado Orrico váltotta Trapattonit és a Misura szponzor helyett a Fitgar frissítő italokat gyártó vállalat neve került a mezre amely kicserélõdött Umbro márkájúra. Orrico csúnyán megbukott és a szezon végét már Luis Suarez irányítása alatt játszott a csapat. A bajnoki tabella nyolcadik helye után távozott a klubtól a három német játékos is. Helyükre 1992 nyarán egy újabb németet Mathias Sammert igazolta a klub, de ez is egy félresikerült húzás volt, hiszen ő már decemberben távozott is Milánóból. Az új edző ekkor már Osvaldo Bagnoli volt, aki 1985-ben csodát művelt a Verona csapatával és bajnokságot nyert velük. Az új szponzor pedig a Fiorucci divatcég lett. 1993-ban második lett a csapat a Milán mögött, Pellegrini pedig folytatta a csekkfüzet nyitva tartását és líra milliárdokért leigazolta az a nagy európai klubok orra elöl a fiatal Dennis Bergkampot (a képen), mellé pedig a másik holland játékost Wim Jonkot, de az 1994-es UEFA kupán kívül (a Casino Salzburg ellen) semmit sem nyert velük a csapat. Sőt az 1993/94-es szezonban a csúfos bajnoki 13. hely került az UEFA győzelem mellé az asztalra. Ez a 13. hely mindössze 31 ponttal sikerült a csapatnak, a Piacenza pedig 30 ponttal szépen kiesett abban a szezonban a “B” ligába. Pellegrini utolsó próbálkozásaként a Napoli első bajnoki címét megnyerő Ottavio Bianchit hozta edzőnek a klubhoz, de ő is csak a 6. helyig vitte az 1994/95-ös szezonban.

A 1988/89-es bajnokcsapat:
Zenga – Bergomi, Brehme, Matteoli, Ferri – Mandorlini, A. Bianchi – Berti, Diaz, Matthaeus – A. Serena

Elnökök:
1984-95: Ernesto Pellegrini

Edzők:
1983-84: Luigi Radice
1984-86: Ilario Castagner
1986:       Mario Corso
1986-91: Giovanni Trapattoni
1991:       Corrado Orrico
1992:       Luis Suarez
1992-94: Osvaldo Bagnoli
1994:       Giampiero Marini
1994-95: Ottavio Bianchi
1995:       Luis Suarez

A német trió: Matthäus, Klinsmann és Brehme
Matthäus átveszi az Inter Forever elismerését a 2017-es Inter-Napoli meccs előtt

M. Moratti első elnöksége

Massimo Moratti

Pellegrini 1995 február 18-án a Brescia elleni meccs előtti napon, érzékelve a szurkolók elégedetlenségét jobbnak látta átadni a klubot egy új tulajnak, az egykori sikereket elérő Angello Moratti kisebbik fiának Massimo Morattinak. Ez a rész a 2003 végéig tartó első Massimo Moratti periódusról szól majd.

Roberto Carlos

Moratti 1995-ben jó barátja (Marco Tronchetti Provera) révén új szponzornak a Pirelli gumiabroncs gyárat nyerte meg. Az olasz klubok közül elsőként 1995-ben elindította a csapat hivatalos internet oldalát. A hatalmas családi vagyonnak köszönhetően Moratti újabb játékosokat hozott a csapatba. A két holland távozott, Brazíliából pedig rekordnak számító összegért leigazolta Roberto Carlost, a Manchester Unitedből Paul Incet és Argentínából Javier Zanettit.

 

Ivan Zamorano és a különleges mezszáma

De ugyanekkor érkezett a csapatba Marco Branca, B. Carbone, vagy Maurizio Ganz is. Bianchit meghagyta a kispadon, de október elején már ki is rúgta őt. 3 hétig az ilyenkor ügyeletes Luis Suarez ugrott be edzőnek, majd az angol Roy Hodgson érkezett, aki a svájci válogatottat irányította ezt megelőzően a 94-es EB-n. Hodgson végül a hatodik helyre vezette az Intert, így az új szezonban újabb erősítésekre volt szükség. Sajnos egy Derbyn Fabio Capellónak annyira megtetszett a balszélső brazil, hogy a következő szezonban a Real Madridba vitte. Hodgson ugyanis nem engedte Roberto Carlosnak, hogy balhátvédet játsszon, Capello pedig megígérte neki, ha eljön ott játszhat majd ahol csak akar. Cserébe a chílei Zamorano érkezett Madridból. Rajta kívül az 1996-os EB-n remeklő Djorkaeff, Aron Winter, C. Sforza és a fiatal Ajax nevelésű nigériai Kanu jöttek még. A csapat 1997-ben UEFA döntőt veszített, Zamorano hagyta ki a sorsdöntő 11-est a Schalke04 ellen.

1998 szeptember 20: Ronaldo a Piacenza ellen szerzett gólját ünnepli, amivel az Inter 1-0-ra győzött a Serie A-ban.

Amíg az öreg Angello Morattinak sehogyan sem sikerült a világ akkori legjobbját Pelét elhozni az Interbe, (pedig sokszor megkörnyékezte) addig a fiúnak 1997 nyarán sikerült a Barcelonából elhozni a világ legjobbját Ronaldot, vagy ahogy becézték a “fenomént”. Ő 1997 telén Matthaeus után újra felemelhette az aranylabdát a San Siro közönsége előtt. Rajta kívül Francesco Moriero, Diego Simeone és Taribo West, valamint az új edző Lugi Simoni érkeztek ezen a nyáron. Az átok viszont tovább tartott. Az 1997/98 szezon felénél még az Inter fordult bajnokként, ám a bajnokság végén a Juventus elleni sorsdöntő meccsen (némi bírói segédlettel) peches vereséget szenvedett a csapat. Azért egy kis siker kijutott a csapatnak, mert Simonival harmadszor is UEFA kupát nyert az Inter. 1998-ban Djorkaeff világbajnok lett. Az Umbro mezt pedig Nike váltotta. Ezen a nyáron Moratti Roberto Baggiot igazolta Ronaldo mellé, ám a sikerek továbbra is elmaradtak. Az 1998/99-es rosszul sikerült év után, amikor négyen is irányították a csapatot, és a megalázó 8. hely után két vereséggel elbuktuk az UEFA Kupa helyosztót a 9. Bologna ellen, a Juventusnál sikert sikerre halmozó Marcello Lippi kezébe került a csapat sorsa.

Christian Vieri

Lippi rekord összegért elhozta a Laziotól Bobo Vierit (a képen) valamint Peruzzi kapust, Jugovicot vagy Panuccit és Seedorfot a Real Madridból. Viszont elengedte Bergomit, így a csapatkapitányi karszalag Javier Zanettihez került. Egy bajnoki 4. hely és egy Olasz Kupa 2. helynél tovább nem jutott a csapat. Ezen a nyáron Olaszországban elindult a klub hivatalos TV-je az Inter Channel és ezzel egy időben a klub címere is megváltozott. Miután Lippi elvesztette a Szuperkupát, a BL selejtezőből csúfosan kiesett (az ismeretlen svéd csapat a Helsingborg ellen), és a 2000/2001-es első bajnokin is vereséget szenvedett a csapat a Reggina csapatától, Moratti elküldte Lippi-t. Az olasz U21 válogatottal EB-t nyerő egykori Interes, Marco Tardelli (1982-es világbajnok) lett az új edző. Vele ötödik lett a csapat. 2001. December 12-én otthonában egy szívinfarktusban elhunyt Peppino Prisco aki 1963 óta alelnöke, és így emblematikus figurája volt a csapatnak. Az ő híres mondása volt: „Ha kezet fogok egy Milánossal, utána megmosom a kezem. Ha kezet fogok egy Juventínóval, utána megszámolom az ujjaim, meg van-e mind.”

Hector Cúper

Moratti – ahogy ő fogalmazott – kereste az ő Herreráját, Bianchitól Hodgsonig, Simonitól Lucescuig, Lippitől Tardelliig. Kereste és kereste, de sajnos nem találta. Aztán 2001-ben úgy nézett ki a szintén argentin Héctor Cúper személyében talán mégis megtalálja. Az átok viszont tovább tartott, hiszen 2002-ben sikerült elveszteni a bajnokságot az utolsó fordulóban (Ugyanúgy ahogy Herrera veszítette el 1967-ben) és csak harmadikok lettünk, majd egy év múlva a BL döntőről is egy hajszállal maradtunk le, hiszen a Milan elleni két döntetlennél csupán az döntött, hogy ki volt otthon a San Siroban, és ki idegenben. Ebben a szezonban másodikok lettek a kék-feketék a bajnokságban (Igaz Herrera is pont így kezdte anno), ám a 2002-es VB után végül Ronaldo is elment a Real Madridba, ami egy elég csúnya történet volt. Az Inter szurkolók az utolsó bajnokin Cúper mellé álltak, és sokkal inkább Moratti + a vezetőség felelőségét hangoztatták. A következő szezont jól kezdte a csapat. Londonban 3:0-ra győztek az Arsenal ellen a BL-ben. Azonban egy elveszített derby és a hatodik forduló után (mínusz hét ponttal) a nyolcadik hely a bajnokságban Morattinak már túl sok volt. Ráadásul a csapat mintha Cúper ellen focizott volna. 2003. október 19-én így aztán kirúgta Cúpert és Alberto Zaccheroni lett a csapat új edzője. Ő sem maradt sokáig, hiszen hiába hoztuk vissza az akkor már nemzetközi hírű Adrianot a Parmatól, végül nagy szerencse kellett hozzá, hogy a negyedik hely meglegyen a szezon végére. Így ért véget a “Cúper éra”, és az Inter ismét beszorult (már-már törvényszerűen) a középcsapatok és a Milan-Juventus páros közé.

Elnökök:
1995-03: Massimo Moratti

Edzők:
1994-95: Ottavio Bianchi
1995:       Luis Suarez
1995-97: Roy Hodgson
1997:       Luciano Castellini
1997-98: Luigi Simoni
1999:       Mircea Lucescu
1999:       Luciano Castellini
1999:       Roy Hodgson
1999-00: Marcello Lippi
2000-01: Marco Tardelli
2001-03: Héctor Raul Cúper
2003:       Corrado Verdelli
2003-04: Alberto Zaccheroni

M. Moratti második elnöksége

Giancito Facchetti

2004 január 18-án hazai pályán szenvedtünk 1:0-ás vereséget az Empolitól. Másnap Massimo Moratti lemondott elnöki címéről. Az új elnök a legendás „Nagy Inter” hátvédje Giacinto Facchetti (a képen) lett. Így ért véget szinte a Cúper érával együtt Massimo Moratti elnöksége is. Facchetti első húzása Adriano visszacsábítása (egy vagyonért) mellett, Stankovic leigazolása volt.

Adriano Leite Riberio

Mivel Alberto Zaccheroni nem tudta meggyőzni sem a szurkolókat, sem a vezetőket és a pletykák szerint Moratti (aki továbbra is a klub elsőszámú irányítója maradt a háttérben) már kinézte magának Roberto Mancininit edzőnek, Zaccheroni mester nagyvonalúan lemondott a posztjáról. Az új 2004/05-ös szezonban Mancinit kérte fel a csapat irányítására Facchetti. Ekkor került a csapathoz Cambiasso, Davids, Veron és Mihajlovic. Luciano Moggi ügyeskedésének hála, a legjobb védőnket Cannavarot elcseréltük Fabian Carini kapusra.

Dejan Stankovic

Mancini kezdetben rengeteg döntetlenjével hívta fel magára a figyelmet. Az első 13 bajnokin 11 döntetlent értünk el. Igaz Valenciában októberben 5:1-re győztünk ami házi idegenbeli BL rekordnak számít. Tavaszra aztán a győzelmek is jönni kezdtek és ha mást nem is, egy bajnoki bronz érmet, és egy Olasz Kupát nyert első évében az új mester. 2006 áprilisában az olasz DOXA közvélemény kutató cég szerint az olaszok 22%-a az Internek szurkol (ez kb. 5,7 millió embert jelent) és ezzel az Inter a Juventus mögött a második legnépszerűbb klubnak tekinthető Olaszországban. 2004-re a Moratti család olajfinomító vállalata a Saras, megduplázta adózott nyereségét. (2000: 36m. 2001:10m. 2002: 23m. 2003: 93m. 2004: 201m. 2005: 293m.)

Esteban Cambiasso

Így nem volt akadálya, hogy a következő szezont ismét nagy igazolásokkal (Figo, Samuel, Solari, Pizarro) és egy augusztusi szuperkupával (A Juve ellen megnyerve) indítsa Mancini. De ezen kívül a szezon végére sikerült lemásolni szinte minden tekintetben az előző szezont. Ismét az olasz kupa győzelem, bajnoki bronz és a BL kiesés. A 2006 kora nyári olasz (Luciano Moggi nevéhez fűződő) futball botrány után megmaradt Mancini a csapat edzője. Sőt, miután az AC Milan is belekeveredett a botrányba, az Inter kapta meg hivatalosan a 2005/06-os bajnoki címet. (A 2004/05-ös senkié sem lett) Azaz tizenhét év után újra a kék-fekete mezre került az olasz nemzeti címer, a scudetto. A nyáron a németországi labdarúgó VB-n Marco Materazzi világbajnok lett. Ennek az évnek a nyarán Moratti ismét bevásárolt. (A Milano Finanza tőzsdei újság szerint a Moratti testvérek tőzsdei vagyona jelentős növekedésnek indult a 2005-ös évben. A milánói tőzsdén szereplő családok (és magánszemélyek) listáján Morattiék a 8. helyre ugrottak fel, közel 3 milliárd eurós vagyonukkal) 2006-ban olyan nevek érkeztek az Interbe mint Vieira, Maicon, Ibrahimovic vagy a friss világbajnok Fabio Grosso. Ugyanekkor tért vissza 3 év távollét után Hernan Crespo is.

Zlatan Ibrahimovic

Szeptemberben aztán végre elkezdődött az új Serie-A szezon, a Juventus nélkül. Ám éppen hogy elkezdődött a bajnokság, hosszú súlyos betegség után 2006. szeptember 4-én elhunyt az Inter elnöke Giacinto Facchetti. A klub az emlékének adózva, visszavonultatta a 3-as számú mezt, az elnöki teendőket pedig újra Massimo Moratti látta el. 2006 Karácsonyára az Inter két ajándékkal is megörvendeztette a szurkolókat. Az egyik a 7 ponttal vezetett bajnoki tabella volt, a másik pedig, hogy december 23-án sikerült beállítani az AS Roma előző tavaszi Serie-A rekordját, a 11 zsinórban megnyert bajnoki meccset. A győzelmi szériával meg sem álltak egészen 17 győzelemig. Februárban így megdöntötték a Bayern München és a Real Madrid 15 győzelemből álló európai rekordját is. Áprilisban pedig új 353 napig tartó veretlenségi rekordot állított fel a csapat. A szezon végén magabiztosan 22 pontot verve a második Rómára ismét bajnoki címet nyert a klub, ám az Olasz Kupa döntőben az AS Roma bizonyult jobbnak. Viszont a 2006/2007-es szezonban rekordot rekordra halmozott ez az Inter is, ugyanúgy mint az 1989-es elődje. Mikor az utolsó bajnoki meccs után ünnepélyesen is bajnokká avatták a csapatot, bemutatták a centenáriumi, jövő évi mezt és az új címert is mely visszatért a gyökerekhez, a legelső 1908-as címerben használt színekhez és formákhoz. Az új szezont egy 1:0-ra elveszített szuperkupa döntővel indította a csapat, ám a centenáriumi évben (igaz kemény végjáték árán) zsinórban harmadszor is bajnok tudott lenni Mancini és az Inter.

José Mourinho

2008. június 2-án Moratti elküldte a 7 trófeát begyűjtő Mancinit, és a portugál José Mourinho lett a csapat új edzője. Az új mester egyből egy szuperkupa győzelemmel indította a 2008/09-es szezont, majd a bajnokságot is megnyerte 10 pontos előnnyel. Nyáron rekord összegért távozott Ibrahimovic és öt új játékos (Lucio, Motta, Milito, Eto’o, Sneijder) érkezett a csapatba.

Samuel Eto'o
Wesley Sneijder
Lúcio
Diego Milito és Thiago Motta

A szezonnyitón a szuperkupa döntőt elveszette, de az olasz kupát és a bajnoki címet megnyerte. Ezen kívül 1973 után újra BL döntőbe vezette az Intert, amit 45 év után újra meg is nyert a csapattal. Sajnos még aznap éjjel távozott is a kispadról.

A legendás 2010-es triplázás csúcspontja: BL győztes az Inter!

Helyére a spanyol Rafael Benitez ülhetett akire az a feladat várt, hogy az elődje által kitaposott úton olasz szuperkupát, európai szuperkupát és klub világbajnokságot nyerjen még 2010-ben. Az első akadályt, az olasz szuperkupát sikeresen vette a csapat és Benitez, majd az elvesztett európai szuperkupa után egy csapnivaló őszi szezont produkált. A Klub VB-t még megnyerte, de azután Moratti a 2011-es évre már az ex-Milan játékos Leonardo-t nevezte ki edzőnek, aki egy Olasz Kupát nyert Morattinak és a szurkolóknak. Leonardo fél év után távozott, és nyáron Gian Piero Gasperini lett a csapat új edzője. Eto’o távozott, és egy elvesztett szuperkupa, majd egy 3 meccses nyeretlen bajnoki rajt után, 2011. szeptemberében menesztette őt a klub, és Claudio Ranieri lett az új edző. Az ősz hajú mester szintén nem várta meg a szezon végét, és az IFI csapattal BL-t nyerő Andrea Stramaccioni vette át a csapat irányításást. Időközben az “aranycsapat” többi tagja (Motta, Maicon, Lucio, J.Cesar, stb) is távozott. Moratti a következő szezonban is a fiatal olasz edzőnek szavazott bizalmat. A remek start ellenére, a rutintalanság, a sok sérülés és a gyengébb keret miatt végül csak a csúfos 9. helyre sikerült bekormányoznia az Intert. Szezon közben az utolsó nagyágyú Wesley Sneijder is elment. Ez az eredmény nem is marad következmények nélkül, és a Napoli ex. edzőjét Walter Mazzarrit szerződtette a vezetőség. 2013. őszén aztán Massimo Moratti második elnöksége is végetért, miután 18 év után megvált a részvényei 75%-tól.

A 2005/06-os bajnokcsapat:
J. Cesar – Zanetti, Cordoba, Samuel, Favalli – Figo, Veron, Cambiasso, Stankovic – Crúz, Adriano

A 2006/07-es bajnokcsapat:
J. Cesar – Maicon, Cordoba, Materazzi, Zanetti – Figo, Vieira, Cambiasso, Stankovic – Crespo, Ibrahimovic

A 2007/08-as bajnokcsapat:
J. Cesar – Maicon, Cordoba, Materazzi, Maxwell – Zanetti, Chivu, Cambiasso, Stankovic – Crúz, Ibrahimovic

A 2008/09-es bajnokcsapat:
J. Cesar – Maicon, Cordoba, Samuel, Santon – Zanetti, Muntari, Cambiasso, Stankovic – Balotelli, Ibrahimovic

A 2009/10-es bajnokcsapat:
J. Cesar – Maicon, Lucio, Samuel, Chivu – Zanetti, Motta, Cambiasso – Sneijder, Eto’o, Milito

Elnökök:
2004-06 : Giacinto Facchetti
2006 – :     Massimo Moratti

Edzők:
2004:        Alberto Zaccheroni
2004-08:  Roberto Mancini
2008-10:  José Mourinho
2010:        Rafael Benitez
2011:        Leonardo
2011:        Gian Piero Gasperini
2011:        Claudio Ranieri
2011-13:  Andrea Stramaccioni
2013- :      Walter Mazzarri

A jelenkor

2013. November 15-én Massimo Moratti megvált a részvényeinek nagy részétől, és a papírok 70%-át eladta az indonéz Erick Thohirnak. Thohir ezzel a klub új elnőkévé vált, és egy új fejezet kezdődött az Inter történetében. Walter Mazzarri a szezon végén a 5. helyre kormányozta az Intert, amely így a köetkező szezonban újra játszhatott a nemzetközi porondon. A legendák (Zanetti, Cambiasso, Samuel, Milito, Chivu) a szezon végén távoztak, és a klub vezetésében is sorban érkeztek Thohir emberei. 2014. nyarán így aztán minden készen állt ahhoz, hogy egy új Intert építsen az indonéz tulajdonos. November közepén Mazzarrit is menesztette a vezetőség (A csapat a 9. helyen állt) és a régi/új edzőnek Roberto Mancinit nevezték ki.

Elnökök:
2013 – : Erick Thohir

Edzők:
2013-14: Walter Mazzarri
2014- :   Roberto Mancini