TÍZ ÉVE TÖRTÉNT

2010. május 22. az Inter történetében ez a dátum örökös marad. Madridban megnyerte a csapat a Bajnokok Ligája döntő mérkőzését az ötszörös győztes Bayern München ellen. Milito, a „herceg” két emlékezetes góljával múltuk felül a bajorokat. Óriási öröm volt ez minden kék-fekete szurkoló számára!
EMLÉKEZZÜNK MI IS AZOKRA A PILLANATOKRA!

1. “Koronázzuk meg az álmot” – az Inter szurkolók koreográfiája

A különbséget az álom és rögeszme között José Mourinho tisztán elmagyarázta a Barcelona elleni elődöntő előtt. Az Inter második Bajnokok Ligája címét 1965-ben nyerte, majd két döntőt elbuktak, az Ajax (1972) és a Celtic (1976) ellen, míg a Bayern München négyszeres BEK/BL győztesként érkezett Madridba aznap (azóta már ötszörösek). Tehát valóban, egy 45 éves álom teljesedett be a győzelemmel.

Számunkra egy álom lenne megnyerni a BL-t, míg a Barcelona számára rögeszme. Nekik álom volt Romában elérni a döntőt, azonban a Bernabeuban döntőzni már megszállottság. Ez a különbség. Az álom sokkal tisztább, mint a rögeszme.

José Mourinho (2010)

Az Inter szurkolók egészen gyönyörű módon fogadták a csapatot a Bernabeuban. A címer, a BL csillagok, és a felejthetetlen mondat: “…és most, együtt, koronázzuk meg az álmot!”

2. Zanetti 700. meccse feketekékben

Javier Zanetti csodálatos, 858 mérkőzésen (és 21 gólón) át tartó Interes karrierjében épp a 700. meccs volt a madridi döntő. Ahogy visszaemlékezésében írja, az UEFA szabályrendszere szerinti karszalagot viselte a meccs alatt, azonban utána, az ünneplés idejére már egy számára készült, különleges karszalagot vett fel: a citromsárga színű szalagon három BL trófea látható, illetve egy felirat: 700. alkalom, Javier Zanetti.

3. A BL döntő kezdőcsapata

Julio Cesar; Maicon, Lucio, Samuel, Chivu; J. Zanetti, Cambiasso; Pandev, Sneijder, Eto’o; Milito.

Ki ne emlékezne ezekre a nevekre? Ők voltak azok, akiket azon az estén José Mourinho harcba küldött. Thiago Motta eltiltása miatt Zanetti vette át a helyét Cambiasso mellett a középpályán, míg Chivu a védelem bal szélén őrizte Robbent. Mourinho háromszor cserélt a meccs során: Az első Stankovic volt, aki Chivu helyére érkezett a 68. percben, így a szerb felfrissítette a középpályát, míg a Kapitány hátra mehetett védekezni. Ezt követte a Muntari-Pandev csere, szintén a pálya közepének megerősítésére. Végül, a 92. percben Militot hozta le, akit a szurkolók felállva tapsoltak, helyére pedig az Inter emblematikus figurája, Marco Materazzi állt be.

PANDEV-J.CESAR-MAICON-CHIVU-LUCIO-SAMUEL ZANETTI-CAMBIASSO-ETO’O-MILITO-SNEIJDER

4. Milito első gólja

Julio Cesar elképesztően hosszan rúgta ki a labdát a 35. percben. Milito, Demichelist legyőzve a levegőben, Sneijder elé fejelte a labdát. Az argentín csatár azzal a lendülettel lefordult honfitársáról, üres az területre futva, ami Demichelis kiválásával keletkezett a védelemben. A holland karmester tökéletesen tette vissza elé a labdát, Milito pedig, annak tudatában hogy Badstuber lassan odaér, egy lövőcsel után Butt fölött a kapuba lőtt. Az Inter előnybe került, hála a Herceg zsenialitásának.

5. Julio Cesar védései

Az egyik legveszélyesebb Bayern támadás a második félidő első percében érkezett. Olic sarokkal játszotta meg Altintopot, aki Müller elé készítette a labdát. A német csatár lövése alacsonyan és erősen jött, de Julio Cesar bámulatosan reagált a lábával. Majd a 65. percben, a brazil hálóőr olyat tett, amit akkor a világon nem sokan tudtak: egy klasszis védést mutatott be Robben tipikus bal-lábas csavarásánál, így megóvva az Inter kapuját.

6. Cambiasso tisztázása

Nem csak Julio Cesar volt, aki csodákat tett annak érdekében, hogy a Bayern München ne találjon a kapuba. Esteban Cambiasso a fejével tisztázta Müller lövését a 63. percben, így maradt az állás 1-0.

7. Az este megkoronázása: Milito második gólja

A meccs még mindig nyitott volt, és épp a müncheniek támadtak. A 70. percben, fejpárbajok következtében Sneijder szerezte meg a labdát az Inter térfelén. Gyorsan Eto’ohoz passzolt, aki Militonak játszotta a labdát. Pandev épp meghúzta a lábát, így az argentín egyedül vezette a támadást. Van Buyten érte be a Bayern tizenhatosa sarkánál, azonban Milito egy csellel megforgatta, és lehagyta őt, hogy aztán beteljesítse több millió szurkoló álmát: megszerezte a második gólt.

8. A végső sípszó: Európa trónján az Inter, 45 év után

Három percet hosszabbított Webb játékvezető. Julio Cesar már hihetetlenül ráérősen végezte el az utolsó kirúgást a 2010-es BL döntőn. Sétálva letette a labdát, szinte a kapu mögé visszasétált, miközben a kispad mellett már ölelkeztek a játékosok. Majd nekifutott, elrúgta, és abban a pillanatban Webb megfújta a sípját. Győzött az Inter!

9. Cambiasso és a 3-as mez

Azon a csodálatos estén, Esteban Cambiasso az ünneplés idejére egy különleges mezt öltött magára. Giancito Facchettire való megemlékezése okán az ő egykori 3-as számú mezében emelte magasba a Bajnokok Ligája trófeáját. Csodálatos gesztus volt ez az argentíntől.

10. Madridtól Milánóig, így ünnepelt az Inter

Azon az estén minden feketekék szívű ember ünnepelt. A játékosok, Mourinho, és Moratti a Bernabeuban ölelkeztek, miközben Milánóban a Dóm téren óriási tömeg volt extázisban. Mindenki mezben, énekelve, örömkönnyekben úszva várta a csapat hazatérését. Az Inter napkeltére ért vissza a Meazza stadionba, ahol a milánói szurkolók is megcsodálhatták a harmadik BL trófeát.

Az inter.it cikkének fordítása.

Start a Conversation