Első randi Gelsenkirchenben

A héten ismét elrajtolnak az európai kupasorozatok, ami pedig még fontosabb, ebben az Inter is érintett, amely Németországban a hivatalos mérkőzésen olasz együttessel első ízben találkozó Getafe ellen lép pályára.

A milánói kék-feketék a lehetőségekhez mérten nagyszerűen zárták a bajnoki szezont, hiszen a Napoli elleni hazai siker után a zárófordulóban talán picit meglepő módon kapott gól nélkül simázták le vendég környezetben a remek futballra képes Gasperini-féle Atalantát. A bergamóiak elleni minidöntőn aratott győzelem egyben azt is jelentette, hogy az Inter egy ponttal a sorozatban kilencedszer bajnok Juventus mögött a második helyen végzett a tabellán.

Amikor pedig már azt hihettük volna, hogy minden sínen van és egyenes út vezeti az Intert a következő időszak sikereiig, akkor Antonio Conte borította a bilit. Elégedetlenségének adott hangot, elmondta, az idény során nem érezte a megfelelő támogatást a vezetőség részéről. Emellett azt is hozzátette, a játékosokkal teljesen elégedett, a fiúk mindent megtettek. Nos, erre, mármint a jó teljesítményre a továbbiakban is szükség lesz, ugyanis a Getafe nem véletlenül került be az Európa-liga legjobb 16 együttese közé.

Következzen egy kis ellenfélnéző…

A Getafe az egyik legpatinásabb madridi klub. Persze, ha olyan csapatok futballoznak még a városban, mint a Real Madrid vagy az Atletico Madrid, akkor ez nem elég a világhírnévhez. A számos névváltoztatáson átesett együttes hivatalosan 1946 óta létezik, de amatőr köntösben már 1923-ban rúgták a bőrt. 1946-ban a labdarúgás öt fanatikusa alapította a klubot, az azóta már megszűnt „La Marquesína” („Sátor”) elnevezésű csehóban. A mai arculatát egy kacifántos újraalapítás után a nyolcvanas években vette fel a klub.

Az együttes aztán a 2000-es évek elején szilárdította meg pozícióját a spanyol első vonalban, ahonnan 2016-ban kiesett, hogy aztán egy évre rá azonnal vissza is térjen. A csapat legjobb szezonja kétségkívül az előző volt, amikor a La Ligában az ötödik helyen végeztek, a Copa del Reyben pedig a negyeddöntőig meneteltek.

A most lezárult bajnokságban a Getafe a nyolcadik pozícióban zárt. A spanyol nemzeti kupában ezúttal nem jutottak sokáig, de az európai kupameneteléssel sok szurkolót ki tudtak engesztelni. Idén harmadik alkalommal lépett ki a madridi gárda az európai színtérre. A 2007/08-as szezonban a legjobb nyolc között a Bayern München, míg a 2011/12-es idényben a csoportkör jelentette számukra a végállomást az Európa-ligában.

A jelenleg is futó kupaszezonban a „C” jelű kvartettből, a dán Odense, a svájci Young Boys és a német VfB Stuttgart mellől jutott tovább, a legjobb 32 között aztán az előző Bajnokok-ligája szezon meglepetéscsapatát, a holland Ajaxot búcsúztatták.

Az Inter a BL-ből kiesve a Ludogorecet múlta felül, így jött létre a párosítás José Bordalás és Antonio Conte csapatai között.

És ha már Bordalás, elemzések szerint a kezei alatt a Getafe kihozta magából mindazt, ami benne van. Az alicantei születésű szakvezető vezette együttes nagyszerűen alkalmazza a letámadás fegyverét, támadójátéka azonban kiszámítható, legalábbis ebben a szezonban a nagycsapatok ellen igazán nem vált be. A védekezést nagyon magasan kezdik, igyekezvén az ellenfél kapujához minél közelebb létszámfölényes helyzeteket kialakítani. A csapat 4-4-2-ben játszik, a sikereiket elsősorban a hosszú előreíveléseknek, a beadásaiknak és a pontrúgásaiknak köszönhetik. A szélsőjáték eredményességéhez leginkább Nyom és Cucurella teszik hozzá a magukét. Ugyanakkor a pálya közepén nem mindig sikerül kialakítaniuk a megfeleleő játékkapcsolatokat. A madridi együttes gyakran tölti fel a pálya szélét, hogy ott építkezzen, ez viszont azzal is jár, hogy a játéktér átellenes oldala megüresedik, felkínálva az ellenfeleknek a kontratámadások esélyét.

Ha a játék képét vesszük alapul, akkor elmondhatjuk, hogy a spanyol első liga üde színfoltja volt a Getafe, amely sokáig a BL-indulással is szemezett, végül azonban a szezon végére némileg elfogytak.

Egy szó, mint száz, masszív ellenfele lesz ma este az Internek, amelynek az erőltetett nemzeti kupa és bajnoki hajrá után pihenő nélkül kell eredményesnek lenni az Európa-ligában. A feladat nem ígérkezik egyszerűnek, az esélyek mégis inkább a kék-feketék győzelmét vetítik előre.

Hogy aztán végül ladbáda rúgnak-e ma este az esélyek? Nos, este 9 órától kiderül.

A várható kezdők:

Inter (3-5-2): Handanovic; Godin, De Vrij, Bastoni; D’Ambrosio, Barella, Brozovic, Gagliardini, Young; Lautaro, Lukaku

Getafe (4-4-2): Soria; Suarez, Djene, Etxeira, Oliveira; Nyom, Arambarri, Maksimovic, Cucurella; Mata, Molina

Kezdés: 21:00

TV: DigiSport1

Start a Conversation