Megújultunk!

Pár hónap híján 10 éve annak, hogy az oldal utoljára nagyobb ráncfelvarrást kapott, s azóta rengeteg dolog történt mind a csapat, mind a szurkolói közösség életében. Visszatekintés, és az új oldal ismertetése a továbbiakban.

2010. július 15. – az archívum szerint ekkor lett publikálva a hír, mely szerint a Triplete örömére, mi magyar szurkolók is a csapat sikereihez méltó, friss, és korszerű weboldalt kapunk. Akkor nyerte el az oldal azt a dizájnt, melyet jól megszoktunk mindannyian, egészen az elmúlt hetekig.

Az oldal 2010-ben

Ahogy a csapat, úgy az oldal történetének is viharos évtizede volt. 2015 nyarán az oldal szülőatyja, Klein Zoltán (youme) tragikus hirtelenséggel eltávozott közülünk. Zoltán 1999-ben hozta létre az Internazionale.hu domainen az első itthoni hírportált, majd a következő 16 évben ő és gaRRy (Daróczi Gergely) voltak az oldal és a szurkolói közösség lelkei. Híreket közöltek, interjúkat fordítottak, értékeléseket és összefoglalókat írtak, emellett számos színvonalas vendégírást is összegyűjtöttek az évek során az oldal adatbázisába.

2015-től sajnos ez megváltozott. Hosszú szünet után, ami alatt csak a fórum “tartotta életben” az oldalt, Zoltán édesapja újra kezdte a hírek és a meccs utáni összefoglalók írását, ezzel újra színt vive az oldalra. Azonban, számos dolog volt az oldalon, mely elavulttá vált az idők során, például a tabellák, vagy a következő és legutóbbi mérkőzések doboz. Miután a fórumban többször is felmerült a gondolat, hogy meg lehetne újítani az oldalt, 2018 októberében Youme édesapja felvette a kapcsolatot pár fórumozóval. Ő, InternaZIOnaLe és később Fan Gusto híreket írtak, Interfan statisztikákat szállított, jómagam pedig nekiestem az oldal fő részeit helyrerakni: a menüket, a meccs-centert és a főoldalt.

Hamar rájöttem, hogy a Joomla motorral nehézkés dolgozni (és mivel nem ismertem a felépítését, belenyúlni se mertem túlzottan), és jobban járnék, ha az egész oldal új alapokra kerülne. Párszor volt már alkalmam WordPresst használni, így tervezni kezdtem egy új oldalt a nulláról. Ezalatt pont egyetemi tanulmányaim közepén jártam, és új munkahelyem is lett, így sokkal lassabban haladt a dolog, mint szerettem volna. Sokszor csak arra maradt idő, hogy a Youme édesapja által írt összefoglalókat lehozzam. Szerencsére fél évvel ezelőtt ez megváltozott, illetve aktuálissá vált a weboldal költöztetés is, ugyanis személyes okok miatt a korábbi karbantartó (Zsolt (Lipa) – aki rengeteget segített a költözés során) nem tudta tovább vállalni a tárhely fenntartását, tehát lépni kellett.

Így érkeztünk el az elmúlt pár héthez, amikor aktualizálódott az egész költözés: Az új oldal főbb részeit (úgy gondolom) befejeztem, túl voltam több mint 50 emailezésen a költöztetővel, a tárhelyszolgáltatóval és a domain tulajdonosokkal (Andrea – Youme testvére), már csak a rábólintás hiányzott. A jelenlegi tárhelyszolgáltató pár óra alatt áthúzta a korábbi oldalt a regi.internazionale.hu webcímre, a fórumot is aldomain alá helyezte, hozzászólások és a regisztrációk elvesztése nélkül, majd az új oldalt az eredeti domain alá ültette. Múlt héten még be akartam fejezni pár menüpontot, ezért volt kint a “Coming soon” oldal, most viszont úgy érzem, átadhatom Nektek.

Az oldal készítése alatt a legfőbb cél az volt, hogy az a tömérdek cikk, és exkluzív írás, melyeket Youme és az aktuális szerkesztők összehoztak, ne vesszenek oda, hiszen annyi munkájuk volt benne, és mind-mind minőségi olvasmányok. Egyedülállóan sok tartalom volt az oldalon, nem sok focicsapat magyar oldala mondhatta el ezt magáról, és ezeket mind új köntösbe kellett helyezni. Fontos volt emellett a reszponzivitás, hiszen az okos eszközök korát éljük.

A régi oldal menüpontjait hol ugyanúgy, hol újra gondolt struktúrában építettem be. Most már csak egy menüsáv van az oldal tetején (korábban volt egy baloldali menü és egy fejléc menü is), ez tartalmazza az összes almenüt. A Csapat menüben az aktuális keret, stáb és vezetőség mellett az összes exkluzív írásra mutató link és a múzeum menüpont tartalmai találhatóak, a Szezon menüponton belül meg mindig az aktuális idény versenysorozatairól található majd meg részletes információ. Jelenleg csak a Serie A menüt töltöttem fel, hamarosan befejezem a többit is.

Az oldalra tudtok regisztrálni (a régi oldal regisztációs adatai itt nem működnek), a főoldalon jobb oldalt lent van egy bejelentkezési felület. Ez jelenleg még nem jár előnyökkel, de később akár újraindíthatjuk a tippjátékot, szavazásokat melyek regisztrációhoz lesznek kötve, illetve hírek/cikkek alá is csak regisztrált tagok kommentelhetnek majd.

Még mindig nem 100%-os a tartalom, van, ahol hiányzik a magyar fordítás, vannak menüpontok melyek még nem készültek el (pl. TV műsor, Értékelések – bár ezek most épp nem aktuálisak meccsek hiányában, illetve a Szezon menü további részei), de alapvetően az oldal teljesen működőképes, így megkezdhetjük a tesztüzemet! Én pedig folyamatosan létre fogom hozni a hiányzó részeket, ahogy csak tudom.

Ha bármilyen hibával találkoztok, esetleg ötletetek, észrevételetek van, a fórumban bármikor leírhatjátok, illetve hamarosan email címe is lesz az oldalnak. Remélem örömötök lelitek majd az oldal használatában, és győzelemről és megnyert trófeáról tudósíthatunk itt!

Forza Inter!

PetR

Start a Conversation