Curva Nord Milano 1969

A Curva Nord magyarul Északi Kanyar. 1969-ben jött létre a Boys San megalakulásával, és azóta az Inter ultráinak a törzshelye. A Boys San volt a kanyar első ultracsoportja (Boys Squadre D’Azione Neroazzurre) és ők maguk az első ultráknak tartják magukat, már 1964-ben megjelent egy “Ultras Inter” feliratú drapi a bécsi BEK döntőn, és erre hivatkozva az Inter ultrái tartják magukat az első ultráknak.. Persze ezzel lehet vitatkozni.

A boyson kívül még 4 nagy csoport van a kanyarban a Viking, az Irriducibili, az Ultras 1975, és a Brianza Alcoolica. Emellett több kisebb csoport is megtalálható a kanyarban. Ahogy Olaszországban a legtöbb kanyar életében itt is fontos szerepet játszott/játszik a kezdetek óta a politika. Az Inter tábor a kezdetek óta jobboldali beállítottságú, (bár a stadionban nem politizáltak olyan szinten mint mondjuk a Lazio ultrái, és mivel ma jelképek többsége kivan tiltva a kanyarból, ezért kanyarban nem játszik már olyan nagy szerepet a politika, de a csoportok és tagok többsége ettől függetlenül jobboldali) emiatt sok barátság is született hasonló politikai nézeteket valló táborokkal. Olaszországban testvéri kapcsolat van a Lazio és a Varese ultráival, és baráti a viszony a Catania ultrákkal is. Külföldről pedig testvéri kapcsolatot ápol a kanyar a Valencia ultráival (Ultra Yomus) és csoportszinten baráti viszonyt ápol az IRR a Feyenoord ultráival. Ami szintén politikai okokból született elsősorban, a Feyenoordiak is ugyanúgy jobboldaliak, és az Ajax tábor a legnagyobb riválisuk, akik elmúlt években többször is Milánóba látogattak, és nem éppen jó viszony alakult ki velük. Így elsősorban az Ajax ellen érzett közös gyűlölet és politika miatt baráti kapcsolat alakult ki. 2010. őszén pedig a Liverpooli kop-al alakult ki baráti kapcsolat. A Liverpool európa liga mérkőzést játszott olaszországban a Napoli ellen, és előző nap a kanyar vezetősége fogadta a liverpooli kop-ot a kanyarban az Inter-Tottenham bl meccsen, ahol egy nordban kihelyzett transzparensel köszönték meg az egykori edzőjüknek Rafa Beniteznek a munkáját és azt, hogy egy nagyobb összeggel támogatta a Hillsbrough-i katasztrófa áldozatainak családjait.

A testvéri/baráti kapcsolatuk közül a legszorosabb és a legrégebbi kapcsolat a Lazio ultráival van, ami az elmúlt években egyre szorosabbá vált, ebben közrejátszott Gabriele sajnálatos halála is, ami még közelebb hozta egymáshoz a 2 szurkolótábort. Emellett korábban baráti volt a kapcsolat a Hellas Verona ultráival is (szintén politika miatt elősorban) de 2001-ben ez megszakadt, miután elkezdtek barátkozni az ősi rivális Milan ultráival a 2 kanyar eltávolodott egymástól, és veronai kanyarban váltás történt a vezetőségben, így megszakadt a baráti kapcslat, de az ex-Brigate Gialloblu-val a mai napig baráti a kapcsolatot ápolnak a régi “öregek”, és nagy tisztelet övezi a csoportot a kanyarban. A Fiorentina ultráival is baráti volt a kapcsolat, de miután Nicola Berti átigazolt az Interbe, megromlott a 2 kanyar között a barátság, és az évek során elég ellenségessé vált a viszony velük. Szintén baráti viszony volt a Sampdoria ultráival, de ez 1992-ben szintén felbomlott.

Természetesen nem csak barátok de ellenségek is vannak szép számmal. A legnagyobb riválisok a Milan, Juventus, Roma és Napoli ultrái, de rossz a kapcsolat a Fiorentina, Livorno, Cagliari, Genoa, Palermo, Atalanta, Brescia, Como, Torino, Perugia, Bari, Lecce, Reggina, Ascoli, Pescara, Bologna és a Parma ultráival is. 80-as években rengeteg balhé volt a városi rivális Milan ultráival, de később a 2 kanyar megegyezett, hogy abbahagyják, mivel nem akarták, hogy odáig fajuljon, hogy akár halálos áldozat is legyen, és hogy ne veszélyeztessék sima civilek/szurkolók életét, ettől függetlenül kisebb balhék a mai napig vannak, de autógyújtogatások, késelések már nincsenek.

Sajnos a mozgalom az elmúlt években egyre jobban gyengül egész Olaszországban, többen elhagyják a kanyart/kanyarokat főleg a régi öregek közül. Köszönhetően az olasz kormánynak és a rendőrségnek akiknek nem titkolt céljuk a teljes ultramozgalom felszámolása, hiszen az ultrák a modern foci utolsó akadályai. Ha az ultrákat sikerül eltakarítaniuk, akkor már nem lesz aki felemelje a hangját az igazságtalanságok ellen, vagy tüntessen. A szurkolói kártya is ezeknek az intézkedéseknek az egyik része (a kitiltások, és rengeteg korlátozások mellet) amit a kanyar egyik fele kiváltott mondván hogy, az sem megoldás ha feladják és elmennek a stadionból. Bár nagy megosztottság a kártyát illetően mivel több csoport nem váltotta ki. A nagy csoportok közül az IRR és a kisebbek közül a Monkeys, és még több kisebb csoport sem váltotta ki. Persze attól hogy egyik fele kiváltotta, még ugyanúgy ellenzi. Összességében az elmondható hogy a kanyar a “fénykorát” a 80-as 90-es években élte ahogy gyakorlatilag az egész ultramozgalom.

És röviden az 5 nagy csoport története:

Boys San: Mint ahogy már írtam 1969-ben alakultak és a kezdetek óta a kanyar vezető csoportja. Az Inter Club Fossatiból vált ki több fiatal, és alakította meg 69-ben a csoportot akkor BOYS LE FURIE NERAZZURRE néven, később a 79-80-as szezonban megváltoztattak a nevüket. Ők magukat Olaszország első ultracsoportjának tartják, és a “Moschettieri” (Muskétások) nevű szurkolói csoport utódjának tartják magukat, amely az első szervezett szurkolói csoport volt de nem ultracsoport. A korábbi legendás sikeredző a “Mágus” Helenia Herrera hiányolta a szervezett szurkolást és az idegenbe elkísérő szurkolókat így alakultak Muskétások. A Boys és egyben a kanyar vezetője már 20 éve Franchino Caravita.

Irriducibili: A legendás Skins csoport utódjának tekinthetőek. A Skins megszünése után 1990-ben a maradék Skins tagok megalapították a Shining és a Zona Nera csoportokat, később egyesültek és létrejött az Irriducibili. Erősen szélsőjobboldali csoport sok skinheadel a mai napig, a kanyar legradikálisabb csoportja. Sok tagja a csoportnak straid-edge (olyan skin aki minden drog ellen van) elsősorban a korábbi Skins alapító és vezető Paolo Coliva halála miatt, aki drogtúladagolásban halt meg, és egy levelet hagyott maga után Skins tagoknak, hogy a fiatal generációnak ne ez legyen a követendő példa amit ő tett, és küzdjenek a drogok ellen. Mentalitás és egyéb dolgok miatt voltak kisebb összetűzéseik a kanyar többi csoportjaival, mivel az IRR a régi ultra mentalitás híve, de rossz viszonyban nincsenek egyik csoporttal sem. A legtöbb politikai jelkép a kanyarban az ő nevükhöz fűződik. 2006-ban ők rakták ki a kanyarba az “Avanti ragazzi di Budapest” feliratú transzparenst az 56-os magyar szabadságharcosok tiszteletére.

Viking: Az IRR mellett a másik legradikálisabb csoport. 1984-ben alakultak. Leginkább ők irányítják a kanyart a Boysal együtt. Vezetőjük Ivan Luraschi.

Ultras: A kanyar második csoportja a Boys után. 1975-ben alakultak akkor Forever Ultras néven, később ők is nevet változtattak. A csoportot 2 fiú alakította Luciano és Curzio. 1975-tól 1995-ig Massimo és Marco irányították a csoportok, de 95-ben elhagyták a csoportot a Spagnolo botrány miatt, és átvette tőlük a csoport vezetését Peppino és Silvano. 97-98 tol átvette a csoportot Ivan és Renato, akik a mai napig a csoport vezetői. A csoport tagjai vegyesek a keménymag főként öregekből áll, de sok fiatal is megtalálható a csoportban ma már (de ez a legtöbb csoportról elmondható, bár sajnos nincs annyi fiatal mint régen) Tagok régebben szintén jobboldaliak voltak, és a mai napig is az a csoport, de nem annyira radikálisak mint az IRR vagy a Viking.

Brianza Alcoolica: Magyarul “brianzai alkoholisták”. 1985-ben alakították a meg a csoportot brianzai fiatalok egy milánói bárban. Az ő egyik jelszavuk a “Mai stati in B” Ami arra utal, hogy soha nem szerepelt a klub a másodosztályban, csak az első osztályban. Ezen kívül még több kisebb, közepes nagyságú csoport található a kanyarban: Milano Nerazzurra, Boys Roma, Bulldogs, Monkeys (időközben megszűnt), Dragons, Imbastisci, Pessimi Elementi, Squilibrati, Fó Dé Có, Pitbull, Decisi, Boys Veneto, Boys Valtelina, Terrace, Scaglia, Quelli Del Baffo, Senza Tregua.

Végezetül pedig a kanyar és pár csoport weboldala:

Start a Conversation