2011

Ötödik Olasz Szuperkupa

írta: gaRRy

Ott folytatta a csapat, ahol az előző idényben abba hagyta: győzelemmel és trófeával! Ma este ötödik alkalommal is sikerült elhódítani az Olasz Szuperkupát a Roma 3-1 arányú legyőzésével – nem utolsó sorban Eto’o két góljának köszönhetően. Ezzel pedig Benítez azonnal kupával kezdte meg a kalandját Milanóban, a csapat pedig a negyedik serleget vihette haza a 2010-es esztendőben.

Ranieri pedig egy újabb elveszített döntőn van túl, mint már sokszor az életében, bár a Vucinic által adott gólpasszig még talán reménykedhetett is valami sikerben – ám az egyenlítéstől esélyük sem volt Tottiéknak. A meccs hőse a kameruni Eto’o volt, aki a nyáron megígérte mindenkinek, hogy ebben a szezonban már ontani fogja a gólokat – nos úgy néz ki komolyan vette azt amit mondott!

A mérkőzés felvezetése előtt melyen az ex köztársasági elnök Francesco Cossiga is részt vett egy hatalmas tiltakozó transzparenst mutatott be a Nord, mely a szurkolói kártya ellen emelte fel a szavát. Az Inter az előre várt 4-2-3-1-es felállásban futott ki a pályára Pandevvel és Eto’o-val Milito mögött. Ami pedig igazán meglepetés volt, az Chivu aki a balszélre került – így pedig Zanetti a középpályára került Stankovic helyére. A Roma 4-3-3-al indított, de ez a gyakorlatban 4-1-4-1-ként funkcionált mivel Pizarro volt a védelem előtt még Menez és Vucinic Totti mögött.

Az első fél óra a Romáé volt, ezt sajnos el kell ismerni. Szépen játszották meg Tottit, az egyenesen belőtt labdáik rendszeresen az Inter védelem mögé került, Menez és Vucinic révén pedig folyamatosan nyomás alatt tartották Julio Cesar kapuját. Aztán az egyik ilyen lehetőségből előnyhöz is jutottak, Totti remekül passzolt Riise elé, a norvég pedig egyből a hosszú sarokba lőtt. Sajnos a Roma főképpen a középső védelmez cincálta szét, Lucio és Samuel sem voltak a helyzet magaslatán ez legfőképpen a sebességükön látszódott meg. De a jobb szélen Menez révén is életveszélyesek voltak – szóval ekkor még akadt ok bőven az aggodalomra. És az Inter? Nos szinte minden valamirevaló lehetőség Sneijdertől indult aki ott folytatta ahol tavaly és a világbajnokságon abbahagyta. Sajnos a szélsők nem tudtak ekkor még felzárkózni hozzá és Pandev illetve Eto’o segítsége nélkül nem tudott komoly veszélyt okozni a kis holland sem.

Aztán történt valami váratlan dolog. A félidő vége felé a csapat kapott egy nagyon nagy ajándékot Vucinictől, aki a sarokzászló közeléből váratlanul középre, a kapu elé passzolt, Pandev pedig élt a lehetőséggel és Lobont hóna alatt a kapuba kotorta a játékszert. Ennek köszönhetően 1-1-es állás mellett vonulhattak a csapatok az öltözőbe.
A folytatásban a Roma továbbra is jól teljesített, Meneznek volt is egy veszélyes lövése mely után nem sokkal lement Pizarro és beáltt Taddei, így az irányítójuk De Rossi lett. Az Inter még ekkor sem nagyon találta magát, pedig ekkorra már átvette Capitano helyét a középpályán Stankovic. Nagyon akart Benítez csapata, de nem igen jött össze semmi sem – pedig gólt is sikerült lőnie Militonak, de a játékvezető les miatt érvénytelenítette azt. Egy biztos, Eto’o nem volt lesen mikor átvette a labdát – a partjelző pedig ezt fújta be.

A meg nem adott gól után még bosszankodni sem volt idő, máris 2-1 állt az eredményjelzőn. Lucio megindult, átment két védőn, megjátszotta Militot aki az alapvonalhoz közel belőtte középre a labdát – az érkező Eto’o pedig megelőzte Lobontot így jöhetett az ünneplés. A találat után felrobbant a San Siro, néhányakból pedig kitörtek az elfojtott indulatok és különböző tárgyakat kezdtek el dobálni a vendégszektor irányába. Ők füsttel válaszoltak, a játék pedig jó ideig állt emiatt. Aztán mikor újra indult a játék Eto’o újból lesúlytott, miután labdát szerzett a Roma térfelének közepén, Sneijderrel kényszerítőzött és a végén gond nélkül a hálóba lőtt, ezzel pedig 10 perccel a vége előtt el is dőlt minden. Összességében megérdemelten nyerte az idei első tétmeccsét a csapat, Beníteznek sikerült a debütálás – folytatás jövő pénteken Monte-Carloban az Atlético Madrid ellen!

INTERNAZIONALE – ROMA 3 – 1

gól: 21′ J.Riise (R), 41′ G.Pandev (I); 70′ S.Eto’o (I), 80′ S.Eto’o (I).

INTER (4-2-3-1): Julio Cesar; Maicon, Lucio, Samuel, Chivu; J. Zanetti (46′ Stankovic), Cambiasso; Pandev (79′ Mariga), Sneijder (88′ Materazzi), Eto’o; Milito. (Castellazzi, Cordoba,Coutinho, Biabiany). edző: Benitez.

ROMA (4-1-3-2): Lobont; Cassetti, Mexes, Juan, Riise; Pizarro (54′ Taddei); Menez (83′ Okaka), Perrotta, De Rossi; Totti, Vucinic (67′ Adriano). (Doni, Rosi, G. Burdisso, Brighi). edző: Ranieri.

vezette: Bergonzi (Genova).

jegyzet: Milano 60.000 néző. Sárga lap: Cambiasso, Perrotta, Okaka, Mexes, Samuel. Szöglet: 4-3.
Kapura lövés: 6-6. Kaput elkerülő lövés: 7-3. Les: 4-2. Szabálytalanság: 15-10. Labdatartás: 49%-51%. Hosszabbítás: 0′ ill 8′.

 La Gazzetta dello Sport – 2010. augusztus 22. Luigi Garlando

INTER 7

Julio Cesar 6 – Volt egy óriási mentése Vucinic ziccerénél, illetve már korábban is megmutatta, hogy felkészült a szezonra. A góllal kapcsolatosan csak annyit jegyezzünk meg amit annak idején Ronaldo mondott neki: “Julio, olyan rövidek a kezeid mint a krokodiloknak!” A hajrában viszont megmutatta, hogy a reflexeinek köszönhetően is oda tud érni akárhová!

Maicon 7 – Az idei nyár legjobb igazolása ő volt – pontosabban az, hogy sikerült őt megartani Milanóban. Az első félidőben a csapat legjobbjai közé tartozott, kapura lőtt – sőt adott Eto’o-nak egy szinte gólpasszt is. A második félidőben visszafogottabb volt igaz ehhez hozzájárult Riise kiemelt védőmunkája is.

Lucio 6,5 – Két megingása volt a mérkőzés elején, az egyikből Vucinic tudott a kapura törni. Innentől viszont nagyon sok megelőző szerelést mutatott be és magabiztosabb volt. A második gólt pedig az ő megindulása előzte meg.

Samuel 7 – A Roma gólja előtt választania kellett egy embert és ő Menez után ment, így pedig Riise egyedül maradt… A gól után viszont többet nem hibázott, képtelenség volt őt átjátszani – megint rászolgált a fal névre.

Chivu 5,5 – Nem igen találta Menez ellenszerét, a Roma játékosa rendre megverte őt a szélen – a helyzet pedig nem változott a második félidőben sem, emiatt a román egy kicsit kilógott a csapatból.

Zanetti 6 – Riise lövésénél kicsit elcsúszott és nem tudta a norvégot megakadályozni a gólszerzésben, de alapvetően nem is az ő feladat lett volna csak mint vészhelyzet avatkozott közbe. A szokásos magabiztos játékát hozta, ám a szünetben Benítez lecserélte őt.

Cambiasso 6,5 – Határozott és megbízható teljesítménnyel rukkolt elő, ráadásul a második félidőben a csapatkapitányi szalag viselése plusz erőt is adhatott neki. Az első 45 percben Totti tudta néhányszor megtréfálni, de ezt leszámítva hibátlanul hozta le a meccset.

Pandev 6 – Akkor volt éppen a legrosszabb időszaka mikor megszerezte az egyenlítő gólt… Ő adta el a labdát Riise gólja előtt viszont ki tudta használni az ölébe hulló lehetőséget, ez menti fel őt az alól, hogy összességében mélyen a tudása alatt játszott. Jogos volt a cseréje…

Sneijder 7,5 – A kilencedik percben bemutatott labdaátvételt és az abból való azonnali lövést látva nem lehet kétségünk arról, hogy ki érdemli meg legjobban az Aranylabdát idén. A támadások építése szinte egyedül az ő nyakába szakadt és persze adott egy gólpasszt Eto’o-nak és egy ziccert csinált Militonak is. Nincsenek kapkodó mozdulatai, minden egyes megmozdulása terv szerint működik és persze tökéletesen kivitelezett. (Materazzi o.n.)

ETO’O 8 (A LEGJOBB) – A szezon elején 20-25 gólt ígért a szurkolóknak és nagyon úgy tűnik komolyan vette amit mondott mert máris megkezdte a gólgyártást. A két találata mellett nagyon nagy munkát végzett mezőnyben és már az első félidőben is a csapata legjobbja volt, igaz a parádé csak a folytatásban következett. A szélről való érkezése a tizenhatos területére életveszélyes, úgy néz ki Benítez valóban megtalálta neki az ideális helyet.

Milito 6 – Gondot okozott neki ezen a napon a labda megtartása és bizony látszik még rajta, hogy nincs csúcsformában – erről legjobban a meccs végén kihagyott ziccere árulkodik, ugyanis tavaly az ilyeneket mindig gólra váltotta. De még ebben a visszafogott állapotában is tudott sorsdöntő dolgot csinálni, hiszen a második gól előtt ő adta a passzt Eto’o-nak.

Stankovic 6 – A szünetben állt be Zanetti helyére, viszont sokkal többet várt tőle mindenki főleg ami a passzokat illeti. Persze nem lehet azt mondani, hogy rossz lett volna de az a kicsit extra hiányzott amit máskor hozzá tud tenni.

Mariga o.n. – A meccs hajrájában állt be, többekközött azért hogy a fizikumával is tudjon segíteni az eredmény sikeres megtartásában. Neki kellett feltartóztatnia a középpályán a Roma támadó hullámait, ez pedig sikerült is neki.

Benítez (edző) 7 – Eto’o duplája a bizonyíték arra, hogy ez a trófea nem csak Mourinho munkájának az eredménye. Ahogy azt megígérte a kameruni valóban közelebb szerepelt a kapuhoz, persze a többi dologgal kapcsolatosan még nagyon sok lesz a munkája. De győztesen kezdte meg a működését, ez pedig egyelőre fontosabb minden más tényezőnél.

ROMA 6,5

Lobont 5; Cassetti 5,5; Mexes 6; Juan 5,5; Riise 7; Pizarro (A LEGJOBB) 7,5; Menez 7; Perrotta 6; De Rossi 6; Totti 6,5; Vucinic 5; Taddei 5,5; Adriano 5,5. edző: Ranieri 6,5.

Játékvezetők:

BERGONZI 6,5 – Egyetlen hibája volt, mikor a partjelzője Romagnoli intésére megállította Militot a gólszerzésben. A meccs hajrájában kissé elszabadultak az indulatok, ezt sem tudta kellőképpen kezelni.
Nicoletti 6 – Romagnoli 5.