2019.05.27
júl.29

HÍRKÜLDŐ SEGÉDLET

Kategória // Közérdekű 2010 július 29. csütörtök, 15:43

Hírküldési alapelvek 

Magyar oldalakról nem veszünk át cikkeket. Ha mégis találunk valamit, akkor megkeressük a külföldi eredetit és abból "táplálkozunk".

Ha nem értjük pontosan a cikket (fordítási bizonytalanság) akkor inkább hagyjuk a fenébe.

Tartózkodjunk a magánvéleményektől. Törekedjünk a cikk lényegi tartalmát közölni.

Nagyon "kamu szagú" plátykáktól tartsuk magunkat távol. Csak akkor írjuk le, ha már minimum 3 forrás is foglalkozik a dologgal.

Többesszámot csak az adminisztrátor használjon. Tehát az ilyen "a honlap nevében..." dolgokat csak ő írjon lehetőleg.

~Youme

Új hír beküldése

Az oldalra két módon tudtok híreket írni:

  1. Hír/cikk beküldése! menüpont alól
  2. Admin felületre belépve

Sajnos mindkét opció többnyire angol nyelvű, épp ezért alább részletesen írok mindkettőről.

1. Hír/cikk beküldése! menüpont

Ez az opció az egyszerűbb, viszont kevesebb funkciója van. Ezzel létre lehet hozni egy új cikket, ami azonban nem jelenik meg rögtön, hanem csak beküldésre kerül az oldalra, és ott egy adminisztrátor felülvizsgálja, majd publikálja. Bal oldalon alul, az oldalra bejelentkezve elérhetővé válik a Felhasználói menü, és annak különböző menüpontjai.

 

 

 

 

 

 

 

A következő oldalt kell látnunk:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az egyes mezők leírása:

Name   A cikk címe (kötelező kitölteni)
Subtitle   A cikk alcíme (kötelező kitölteni)
Text   A cikk szövege. Ide legtöbb esetben csak bevezető szöveget írjunk, ne a teljes cikket! (kötelező kitölteni)
Add another Textarea   Ezzel a gombbal adhatunk hozzá még egy Text mezőt, majd abba írjunk. Ha hozzáadjuk, akkor a felső Text mező lesz a bevezető szöveg, ez pedig a teljes cikk. Illetve ez eredményezi, hogy megjelenik az oldalon a Tovább olvasom! gomb, amivel a teljes cikket lehet elolvasni. Ha hosszú a cikk, mindenképp használjuk!!!
Teaser image   A címlapon megjelenő kép. A search gombra kattintva felugrik egy ablak, ahol ki lehet keresni a feltöltendő képet a számítógépről.
Image   A teljes cikkben lévő kép. A search gombra kattintva felugrik egy ablak, ahol ki lehet keresni a feltöltendő képet a számítógépről.
Author   A cikk szerzője
Releated articles   Kapcsolódó cikkek 
External releated articles   Külső kapcsolódó cikkek (linkek, pl. forrás)

Ezek után a Submit Item gombra kattintva küldhetjük el a cikket. Ennek a funkciónak a hátránya, hogy nem lehet benne használni a beépített szövegszerkesztőt, így csak egy csupasz szöveg jut el az adminisztrátorokhoz, illetve a feltöltött képek. Ezután az adminisztrátor formázza, és publikálja. Cserébe viszont valamivel egyszerűbb, mint a másik módszer.


2. Admin felület

Ez a lehetőség egy picit bonyolultabb, viszont cserébe jóval több lehetőség van a szerkesztéskor. Az oldalra bejelentkezve, a Felhasználói menüben megjelenik az Admin felület menüpont. Kattintsunk rá. A következőt kell látnunk:

Ha a felhasználói fiókunk rendelkezik a szükséges engedélyekkel, akkor ide is be tudunk jelentkezni, ugyan úgy, ahogy az oldalra is bejelentkeznénk. Ezután egy ehhez hasonló oldalnak kell bejönnie:

Itt fontos, hogy ne az Új cikk opcióra nyomjunk, mert az a régi típusú Főoldalra posztolná a cikket. Az új Főoldalra a Friss hírek nevű ZOO modul segítségével írjuk a cikkeket. Kattintsunk rá.

Ez az oldal egy áttekintést nyújt a cikkekről a webhelyen. A listában látjuk (balról jobbra) a cikk címét, típusát, hogy publikálva van-e, frontpage státuszát (ez lényegtelen), hogy kereshető-e, engedélyezve van-e a kommentelés, az alapértelmezett sorrend változtatását (ha itt feljebb emelünk egy cikket akkor az a hírek legtetején fog szerepelni), a hozzáférési szintet, a szerzőt, a dátumot, és hogy hányan kattintottak rá.

Kicsit feljebb szűrni és keresni is tudunk a cikkek között.

Fent van egy nagy zöld gomb Új felirattal, ezzel lehet új cikket létrehozni. A következő oldalon válasszuk az Article opciót.

 

A következő oldal fogad:

Van pár ismerős mező, de azért leírok mindent ismét.

Az egyes mezők leírása:

Name   A cikk címe (kötelező kitölteni)
Published   A cikk publikálási státusza. Csak akkor állítsuk Yes-re, ha már mindennel végeztünk. Egészen addig csak egy vázlat marad
Searchable   Megadja, hogy kereshető lehet-e a cikk (Yes) vagy nem (No)
Comments   A kommentelést kapcsolhatjuk be vagy ki a cikkhez
Category   A cikk kategóriája. MINDIG HASZNÁLJUK! A hírek kategóriát mindig adjuk hozzá, illetve válasszunk még a cikkre illő alkategóriákból (Serie A, BL, stb)! Fontos, hogy később könnyebben kereshetőek legyenek a cikkek.
Primary category   Az elsődleges kategória, ami leginkább ráillik a cikkre
Subtitle   A cikk alcíme
Text   A cikk szövege. Ide legtöbb esetben csak bevezető szöveget írjunk, ne a teljes cikket! Ebben az esetben már kapunk egy komplett szövegszerkesztőt, mint a Word. Javasolt a sorkizárt bekezdési stílus alkalmazása! (kötelező kitölteni)
Add another Textarea   Ezzel a gombbal adhatunk hozzá még egy Text mezőt, majd abba írjunk. Ha hozzáadjuk, akkor a felső Text mező lesz a bevezető szöveg, ez pedig a teljes cikk. Illetve ez eredményezi, hogy megjelenik az oldalon a Tovább olvasom! gomb, amivel a teljes cikket lehet elolvasni. Ha hosszú a cikk, mindenképp használjuk!!!
Teaser image   A címlapon megjelenő kép. A select image gombra kattintva felugrik egy ablak, ahol ki lehet keresni a feltöltendő képet a weboldal tárhelyéről, vagy ha lejjebb görgetünk, akkor a feltöltésre is lesz lehetőségünk! Hogy ne minden csak úgy szétszórva legyen a tárhelyen, először válasszuk ki a newsPhotos mappát, majd görgessünk le, és töltsük fel a képet! Javasolt az inter.it-ről letölteni mindig az aktuális meccshez pár fotót, és azok közül választani. Ha kiválasztottuk, kattintsunk a beszúrás gombra.
Image   A teljes cikkben lévő kép. A select image gombra kattintva felugrik egy ablak, ahol ki lehet keresni a feltöltendő képet, ugyan úgy mint előbb.
Media   Különböző médiatartalmak beszúrására való, hagyjuk üresen
Releated articles   Kapcsolódó cikkek 
External releated articles   Külső kapcsolódó cikkek (linkek, pl. forrás)
Social buttons   A közösségi gombok megjelenítése, ha vannak

Ha képaláírást szeretnénk beállítani a cikk képére, a következőt kell tennünk: A kép kiválasztása után, a spotlight opcióra kell kattintani. Ezzel bejön egy legördülő lista, amivel kiválaszthatjuk hogy honnan "ússzon be" a képaláírás. Válasszuk a bottomot (alulról). Alatta pedig megadhatjuk a képaláírást.

A képernyő jobb oldalán is láthatunk pár opciót, de ezeket alapesetben változatlanul hagyhatjuk. A cikk megírása után kattinthatunk a Mentés, Mentés és bezárás, Mentés és új gombok egyikére, és a cikk létrejön.

Legutóbbi mérkőzés
Következő mérkőzések
Serie-A tabella
Pos Team Pl Pts
1. Juventus 37 90
2. Napoli 37 79
3. Inter 37 66
4. Atalanta 37 66
5. AC Milan 37 65
6. AS Roma 37 63
7. Torino 37 60
8. Lazio 36 58
9. Sampdoria 37 50
10. Sassuolo 37 43
11. SPAL 37 42
12. Cagliari 37 41
13. Parma 37 41
14. Udinese 37 40
15. Fiorentina 37 40
16. Bologna 36 40
17. Empoli 37 38
18. Genoa 37 37
19. Frosinone 37 24
20. Chievo 37 16
BL csoportkör
Pos Team Pl Pts
1. Barcelona 6 14
2. Tottenham 6 8
3. Inter 6 8
4. PSV 6 2
Ki olvas minket

Oldalainkat 72 vendég és 0 tag böngészi

Hirdetés