2019.06.18

Terjedelmes interjút közölt a ma reggeli Corriere dello Sport az Internazionale vezetőedzőjével Roberto Mancinivel, aki a Napoli mérkőzést követő napon látogatott el a lap szerkesztősébe és válaszolt a feltett kérdésekre. Jöjjön most ennek az interjúnak a fordítása.

Mancini, milyen volt a hazaút a Napoli elleni vereséget követően?
(Nevet) „Fárasztó, mert nagyon későn értünk haza…”

Elmúlt már a mérkőzés utáni dühe?
”A csalódottság az eredmény miatt a lefújás után igen erős volt bennem, de azóta már túlléptem ezen és megpróbálok a találkozó pozitív hozadékaira gondolni.”

Sarri azt nyilatkozta, hogy az Internek a 90 perc alatt egyetlen komoly helyzete volt.
”Nem gondolom, hogy így lett volna. A Napoli jól játszott, de az igazi különbséget Higuaín klasszis játéka jelentette, elég csak az első percben lőtt fantasztikus góljára gondolni. Korán hátrányba kerültünk és ez az első negyed órán meg is látszott, utána viszont szerintem kiegyensúlyozott lett a meccs. Továbbra is az a véleményem, hogy ez volt a bajnokságban az egyik legjobb meccsünk amelyen rengeteg pozitív dolgot láttam.”

Mi az amire érdemes visszatekinteni?
”Nápolyban lehetett volna sokkal rosszabb is. Sőt a meccs előtt azt gondoltam ennél sokkal alárendeltebb szerepet játszunk majd. Az első percben bekapott gól nagyon visszavetette a csapatot, de ahogy eltelt az első negyed óra Napoli fölénye sokat javultunk és egyre bátrabban, jobban játszottunk.”

A két bekapott gól a csapat figyelmetlenségének tudható be?
”Az elsőnél valóban Murillo hibázott, de Higuaín klasszis teljesítménye nélkül nem mentek volna vele semmire. A másodiknál, a centereinknél korábban észlelte Higuaín, hogy Albiol fejeséből még passz is lehet, így előnybe került és ki is használta a helyzetet. A különbség ezen a meccsen az ő játéka volt, én legalábbis ezt emelném ki mintsem a mi hibáinkat.”

Hideg fejjel, egy nappal a történtek után is hasonlóképpen vélekedik Orsato játékvezető ténykedéséről, mint a lefújást követően?
”Igen, ebben a tekintetben semmit sem változott a véleményem. Nagatomo első sárga lapját abszolút nem lapot érő szabálytalanságért kapta, még a második is félig volt csak szabálytalan mivel Yuto nem a játékost találta el először.”

Lehet, hogy a keményebb játék velejárója a több sárga és piros lap?
”Elképzelhető, de a statisztikák azt mutatják, hogy mi szabálytalankodunk a legkevesebbet illetve nálunk nincsenek szimuláló, hisztiző játékosok…”

Azért mikor Felipe Melo a pályán van, azt észre lehet venni…
”Igen, kicsit agresszívabbnak nézhet ki néhány szabálytalansága, de semmiképpen nem mondanám durvának.”

A lefújás után a Mediasetnek nyilatkozva elég kemény hangot ütött meg a játékvezetéssel szemben. Volt ennek visszhangja? Mint tudjuk a játékvezetők ilyen tekintetben igen érzékenyek…
”Azt, hogy érzékenyek Önök mondják. Mikor az ember egy ex-játékvezetővel beszélt a meccs utáni tv adásban akkor annak kötelessége tárgyilagosnak lenni mindenfajta elfogultság nélkül a volt kollegái irányába.”

Az Internek van a Serie-A-ban a legkevesebb elkövetett szabálytalansága, ám ettől függetlenül 14 forduló alatt sikerült összeszedni négy piros lapot. Lehet, hogy kicsit ravaszabbnak kellene lenni?
”Lehetséges, de én ebben nem hiszek és a játékosaim sem abba a fajtába tartoznak akik vevők lennének az ilyenfajta trükkökre. Ezek a srácok igazi focisták akik nem csinálnak olyan dolgokat ami nem méltó egy sportemberhez.”

Olaszországban van olyan edző aki szimulálásra tanítja a játékosait?
”Van aki hajlamos a szimulálásra és nem kimondottan csak a légkör miatt. De nálunk ennek tradíciója van, mivel itt azonnal lefújják az első alkalommal azt is, ha csak hozzáér valaki az ilyen típusú játékoshoz. Szerintem a sokkal keményebb angol bajnokságban kevesebb a kiállítás mint nálunk. Olaszországban sokszor a semmiért fújnak és adnak sárga lapot a játékvezetők. Szerintem ez egy nagyon rossz felfogás, sokkal kevesebbet kellene a sípba fújni – de ez egy örök problémája a Serie-A-nak.”

Ön játékosként soha sem szimulált?
”Előfordult velem is, de spontán soha nem csináltam ilyet.”

Mi az ami a szimulánsoknál is jobban zavarja az olasz fociban?
”A mérkőzés utáni interjúk. Elképesztően elveszik az ember idejét. Angliában 15 percig tart és utána mehet mindenki haza, itthon viszont jobb esetben is másfél órán keresztül kell válaszolni, sokszor ugyanarra a kérdésre…”
Hogy vélekedik arról az állításról mely szerint Higuaín jelenleg az egyik legjobb középcsatár a világon?
”Higuaín Olaszországban olyan Messi a világban. A Serie-A-ban van ő és a többiek mind-mind mögötte helyezkednek el. Minden meccsen lövi a gólokat, de mikor nála van a labda máris veszélyben érezheted a kapudat.”

Miért van az, hogy a Napoli nagyjából a tavalyi keretével idén sokkal jobban teljesít?
”Változtattak a felálláson és a játékosok eléggé ismerik már egymást ahhoz, hogy egy ilyen átmenet probléma nélkül menjen le. Sarri remek munkát végez, Higuaín pedig igazi vezére az egész csapatnak.”

Ha választania kellene kit jelölne meg fő riválisként a scudettoért folyó csatában?
”A Napoli, a Fiorentina, a Roma és a Juventus is előttünk jár mivel ezek a csapatok jóval összeszokottabbak mint az Inter. A Juventusból ugyan elment három ember, de így is maradt ott 4-5 régi kulcsjátékos akik ismerik egymás gondolatait is. Ha jól teljesítünk akkor ott lehetünk végig az élbolyban és a hajrában mint tudjuk már bármi előfordulhat.”

A Juventus tehát visszatért az esélyes csapatok sorába?
”Igen, de nem is értettem eddig miért nem mint esélyes tekintettek rájuk. A jelenlegi hét pontos hátrányuk a Napolival szemben gond nélkül behozható – elég hozzá egy jó széria.”

A Roma viszont nem tudja megtenni azt a bizonyos utolsó lépést ami az igazi minőségi ugrást jelentené a számukra. Miért?
”A Roma egy nagyon erős csapat, de hát a Roma az a Roma… De ez igaz a Laziora is. Egy napon a tabella elején vagy még a következőn az asztal alatt fekszel. Ez a világ legszebb város,a nagyon szép hét évet töltöttem el itt, de mint edzőként és mint játékosként is nem egyszerű az ember dolga Rómában. De a Roma nekem továbbra is favorit és ha esetleg két forduló múlva megverik a Napolit és megint minden teljesen másképpen áll. Fontosak az eredmények, de a bajnokság majd csak a végén dől el. Nekem elhihetik, hiszen emlékszem mikor az utolsó hat fordulóban nyolc pont hátrányt dolgoztunk le a Uniteddel szemben vagy mint játékosként kilencet a Lazioval a Juventus ellen – szóval megtanultam, hogy a fociban az utolsó percig bármi megtörténhet.”

Mi a véleménye Paulo Sosáról? Gondolta volna, hogy ilyen gyorsan beletanul az olasz fociba?
”A Fiorentina jól játszik, de már tavaly is jól játszottak. Együtt van a keret magja már évek óta és szerintem ilyen helyzetekben az edzőnek csak finomítania kell a dolgokon. A liláknál pont ez történt.”

A Lazio viszont idén eléggé szenved. Miért?
”A Lazio tavaly nagyon jól teljesített, talán túl is teljesítettek… Amikor a léc ilyen magasra kerül akkor azt nagyon nehéz ismét megugrani.”

Mint ex-játékos nem tölti el szomorúsággal, hogy a Lazio a hazai meccseit az üres kanyar előtt játssza?
”Sajnálom a kialakult helyzetet, remélem hamarosan rendeződik. Személy szerint feledhetetlen pillanatokat töltöttem a Lazioban, az volt a legerősebb csapat melyben valaha játszottam.”

Menjünk vissza Milanóba. Milyen a kapcsolat a barátjával Mihajloviccsal?
”Voltunk párszor együtt vacsorázni, de összességében többször láttam őt az egymás elleni meccseken mintsem az éttermekben…”

Ön a helyében, mint egykori Inter játékos elment volna edzőnek a Milanhoz?
”Nem tudom, mivel soha nem keresett a Milan és jelen helyzetben is hiszem, hogy erre valaha sor kerülne. De a mi foglalkozásunk ezzel jár és nem zárhatunk ki semmit sem…”

Ki jelenleg a legjobb fiatal olasz edző Ön szerint?
”Az olasz iskola továbbra is a legjobb a világon szerintem. Montella és Di Francesco remek edzők és az eredményeik azt mutatják, hogy jó munkát végeznek.”

Az olasz edzők külföldön is remekelnek. Ranieri vezeti a bajnokságot a Leicesterrel…
”Nagyon örülök Ranieri és a Leicester sikerének. Egy hónapot magam is játszottam ott mielőtt a Fiorentinához mentem volna.”

Sokak számára meglepetés, hogy a sok helyen átalakított Inter második a bajnokságban.
”A csapatépítéshez idő kell,és mi  folyamatosan dolgozunk. Az viszont nem baj, ha közben jönnek az eredmények is…”

Aláírná most a második helyet a végére is?
”Nem, hiszen nem lehet cél a második hely, csak az első. Aztán, hogy mi sikerül majd meglátjuk májusra.”

2004-ben aktívan részt vett az Inter újjáépítésében, örülne, hogyha a második ilyen periódus is az Ön munkájával indulna?
”Az Inter 2010/11-ben lezárt egy fontos szakaszt, miután megnyert mindent és sok kulcsjátékos távozott. Az újjáépítéshez idő kell és sok-sok munka a stáb illetve a vezetőség részéről. Szerintem lépésről-lépésre újra ki fog itt alakulni egy mag mely képes lesz bajnoki címeket nyerni.”

Mi a nagyobb siker? A 18 év után megnyert 2006/07-es scudetto vagy a triplette utáni első scudetto ami esetleg idén össze is jöhet?
”Annak idején nagyon jó érzés volt nyerni olyan sok idő után, de az a siker a korábbi évek munkái is voltak. Az, hogy én másodszorra is itt vagyok előny a számomra, mivel ismerem a közeget és az elvárásokat, de azt ne feledjük ahol egyszer sikert ért el az ember sokkal magasabbak és nehezebbek az elvárások is vele szemben.”

Mondjon néhány érvet az Inter scudettoja mellett.
”Hinni a végső sikerben nem kerül semmibe, álmodozni pedig az egyik legjobb dolog az életben. Az Inter történelmét és tradícióit mindenki ismeri ez pedig a jelenlegi keret hozzáállásával és mentalitásával vegyítve  igenis feljogosít arra, hogy bízzunk a scudettoban. Mi a többi riválissal ellentétben nem játszunk az európai kupákban, ez pedig márciusra általában előny szokott lenni, fizikálisan és mentálisan is. De a fő cél továbbra is a Bajnokok Ligája indulás kiharcolása lehetőleg a második helyen ami nem jelent nyárra playoffot.”

Mennyi új érkező kell ahhoz, hogy egy olyan csapat épüljön, ami jövőre Európában is megállja a helyét?
”Nehéz ezt most megmondani, mivel tudni kellene a konkrét célt. Odaérni a csoportkörre, vagy harcban lenni a végső sikerért? A Citynél az elődöntőben gondolkodtak, de ezt egyszer sem sikerült teljesítsük. Az, ha egy csapat minden szezonban 8-9 új játékost igazol nem mindig segít. A Sampnál 1-2 új érkező volt csak és a csapat magja mindig együtt maradt, így pedig könnyebb volt építkezni.”

Milyen osztályzatot adna az Internek az első 14 forduló után?
”Hatost.”

Nem szerény ez egy kicsit?
”Nem, ez a hatos teljesen elegendő és jogos.”

Hogyan sikerült a csapatot fejben ennyire összerakni ebben a szezonban?
”A tavalyi szezonban nem volt elég idő arra, hogy minden tekintetben változtassunk a dolgokon. Idén viszont már látszik az elvégzett munka eredménye itt is.”

Bosszantja mikor azt mondják, hogy az Inter rosszul játszik?
”Jobb rosszul játszani és nyerni mint látványos focival vereséget szenvedni.”

De azért elég kritika érte eddig a szezonban…
”Nem bosszankodok miatta, Mindenki úgy nézi a meccseket ahogyan akarja és azt gondol a látottakról amit akar.”

Sacchi azt nyilatkozta, hogy az Inter ’antik’ focit játszik. Létezik modern és antik foci?
”Nem érdekelnek ezek a polémiák. Nincs kőbe vésett örök igazsága a focinak és nem számít Sacchi véleménye sem ilyen tekintetben, de még az enyém sem. Mindenkinek meg lehet a saját véleménye amit tiszteletben is kell tartani, de én edzőként csak a realitásokat nézem. Ha van egy Gullitod, egy Van Bastened, Maldinid, Baresid és Donadonid mint ahogy a Milannak volt, akkor örömfocit játszol hétről-hétre. De nekünk más keretünk van és mikor egy erősebb csapattal találkozunk akkor csinálom amit helyesnek tartok és nem azt amit Sacchi mond. Egy csapat mellett akkor lehet nyugodtan dolgozni és fejlődni ha jönnek az eredmények is és nekünk mai edzőknek ezt is figyelembe kell vegyük.”

Ha már a fejlődésnél tartunk. Icardi mikor kezd el jól játszani?
”Mauro még fiatal, egy klasszikus támadó aki a tizenhatoson belül 20 gólra képes szezononként. Ehhez viszont olyan csapatjáték kell ami segít neki, de kétségtelen tény, hogy tavalyhoz képest visszalépett.”

Igen elég kevés gólt lőtt eddig, akárcsak Dzeko…
”Edinnek idő kell, hogy belerázkódjon az olasz közegbe. Angliában sokkal agresszív a játék, de több helye is van egy támadónak. Olaszországban sokkal taktikusabb minden, de a végén szerintem neki is meglesz a 20 gólja akárcsak Mauronak.”

Miért nehéz egyszerre a pályára küldeni Joveticset és Icardit?
”Szerintem nagyjából hat hónap szükséges ahhoz, hogy két ilyen játékos összeszokjon. El fog még jönni a szezonban annak is az ideje mikor mindketten a pályán lesznek.”

Miért van az, hogy a Jovetic jobb játékos a Serie-A-ban mint a Premier Leagueban?
”Az ő technikai tudásának Olaszország és Spanyolország fekszik igazán. De azért ne feledjük, Angliában is nyert egy bajnokságot…”

A Frosinone és a Napoli ellen Ljajic remekül játszott, ezt várta tőle a nyáron mikor az Interhez érkezett?
”Persze, tudtam, hogy mire képes és az igazat megvallva nem hittem volna, hogy a Roma el fogja engedni.”

Januárban lesz új érkező?
(Nevet) „Erről Michaelt kellene megkérdezni. Most az a cél, hogy december 20-ig a lehető legtöbb pontot szedjük össze, aztán majd eldöntjük, hogy egy esetleges mercato mennyire segítheti elő a céljaink elérését. Januárban taktikát váltani nem könnyű dolog, de az esetleges új ember beépítése sem az…”

Vannak konkrét kiszemeltek?
”Igen.”

Pirlo ilyen lehet?
”Remek játékos, de vele nem tárgyaltunk. Amúgy sem gondolkodtam olyan játékosban aki csak fél szezont van itt.”

Esetleg Biglia?
”Nem hiszem. Az ő posztján megvagyunk.”

Esetleg egy támadó jobb szélső, mint mondjuk Bellarabi?
”Bellarabi egy remek játékos, a Bajnokok Ligájában játszik a Leverkusenben, nem hinném, hogy könnyű lenne őt egy ilyen helyről januárban elhozni.”

Feghouli, Ben Arfa, Van der Wiel és Ivanovic. Ezek nyáron ingyen igazolható játékosok. Van esetleg közöttük olyan mely segítene az Interen?
”A vezetőségben lévő emberek akik ezzel foglalkoznak mind remek szakemberek. Úgy gondolom pontosan tudják kik azok akiknek lejár nyáron a szerződése, meglátjuk mire mennek majd ezekkel az információkkal.”

Visszagondolva a nyári mercatora. Bosszús, hogy lemaradt Dybalaról?
”Dybala egy remek játékos aki nagy jövő előtt áll. Technikás, gyors és fiatal, igen ő volt az első számú kiszemeltünk.”

Ezúttal tehát nem sikerül meggyőznie őt, mint korábban sok más játékost. Vagy esetleg nem tudta az argentint elérni telefonon?
”Szó sincs erről. Tudomásul vettük a döntését.”

Nem sajnálja, hogy Totti úgy fogja befejezni a pályafutását, hogy nem edzette őt soha sem?
”De a számítógépes játékon még lehetek edzője. (Nevet) A játékosok nem játszanak örökké, előbb-utóbb visszavonulnak. Nagyon jó játékos volt Francesco, szerintem igen hasonló képességekkel voltunk megáldva, de ő mégis több gólt tudott sarokkal szerezni mint én.”

Mi hiányzik Balotelliből, hogy újra olyan játékos legyen mint mondjuk 2007-ben mikor a City elvitte őt az Intertől?
”Remélem, hogy egyszer vissza tud térni magas szinten, de ehhez az kell, hogy csak a focival foglalkozzon. Neki nagyjából tíz éve van még ezen a szinten, nem szabadna több időt elvesztegetnie. Régóta nem vagyok edzője, nem tudom mi van vele, viszont azt láttam, hogy nem kezdte rosszul az idei szezont.”

Ki nyeri az Aranylabdát?
”Bizonyos, hogy a Messi, Ronaldo, Neymar trióból valaki, náluk nincs még mindig jobb. De úgy gondolom Messi lesz idén is a befutó.”

Volt valaha szó arról, hogy szövetségi kapitány legyen?
”A múltban nem kaptam még ilyen felkérést.”

Tehát örülne ha egy nap telefonálna valaki a szövetség részéről?
”Ehhez nagyon sok dolog kell. Sok szerencse és az, hogy adott pillanatban éppen ne legyen csapata az embernek. De bizonyosan fantasztikus dolog a nemzeti csapatot irányítani.”

Annyi külföldön eltöltött év után miért jött vissza Olaszországba?
”Nem volt betervezve a dolog, de ha az Inter hívja az embert akkor jönni kell.”

A külföldön dolgozó edzők közül Ön az egyetlen aki visszatért…
”Mondhatjuk a többiek ravaszabbak mint én. De lehet, hogy csak nem szeretik a meccs utáni sajtótájékoztatókat… Külföldön dolgozni mindig egy megtiszteltetés hiszen ezeken a helyeken más a fociról a felfogás mégis meg kell felelni.”

Milyen a viszonya külföldön az elnökkel egy más nemzetiségű edzőnek?
”A Citynél ez nem volt gond, mert Angliában az elnökkel nem igen találkozik az ember. Mansour sejket a négy év alatt kétszer láttam, ellenben például Thorirral hetente kétszer biztosan beszélek telefonon.

Legutóbbi mérkőzés
Következő mérkőzések
Serie-A tabella
Pos Team Pl Pts
1. Juventus 38 90
2. Napoli 38 79
3. Atalanta 38 69
4. Inter 38 69
5. AC Milan 38 68
6. AS Roma 38 66
7. Torino 38 63
8. Lazio 38 59
9. Sampdoria 38 53
10. Bologna 38 44
11. Sassuolo 38 43
12. Udinese 38 43
13. SPAL 38 42
14. Parma 38 41
15. Fiorentina 38 41
16. Cagliari 38 41
17. Genoa 38 38
18. Empoli 38 38
19. Frosinone 38 25
20. Chievo 38 17
BL csoportkör
Pos Team Pl Pts
1. Barcelona 6 14
2. Tottenham 6 8
3. Inter 6 8
4. PSV 6 2
Ki olvas minket

Oldalainkat 249 vendég és 1 tag böngészi

Hirdetés