Süti írta:mike írta:Invesztálni kell, anélkül ma már nincs esély.
Ez rendben is van, de mi számít invesztálásnak?
Kizárólag az, ha 200 millió eurót költ el egy csapat évente játékos jogdíjakra?
Én úgy gondolom, hogy a kérdés tökéletes. Mi számít invesztíciónak? Sőt megtoldanám, mi számít észszerű invesztíciónak?
Ezt szerintem annak a tükrében lehet megválaszolni, hogy figyelembe vesszük az adott csapat helyzetét, korábbi befektetéseit a játékosállományba, rövid-, közép- és hosszútávú terveit, stratégiáját és nem különben a klub tradícióit.
Mindezt figyelembe véve szerintem nem fektettünk be rosszul ebbe a mercatoba. Gondolom mindezt azért, mert:
1. a csapatnak már van/volt egy gerince, akiket folyamatos befektetés révén összerakott a mindenkori menedzsment
2. a hiányposztokat sikerült nem kiugróan drágán megerősíteni (ezt azért majd az idő eldönti, de én hiszek benne, hogy erősödtünk)
3. a legfőbb, piacképes értékeinket (Icardi, Perisic, Joao Mario) sikerült megőriznünk és csak azokat adtuk el, akik elvágyódtak vagy nem passzoltak a csapatba (Banega, Murillo). Ez utóbbit tettük nyereségesen.
4. nem tekintem viszonyítási pontnak sem a média általl sugallt 150/200 millió+eladások összeget, mert az koholmány.
5. tisztában vagyok vele, hogy ez a való élet és nem az FM, ahol a saját kényem-kedvem szerint költhetek, és ha nem jön össze a móka, akkor nyomok egy New Game-et következmények nélkül.

Meglátásom szerint semmi nem indokolta azt, hogy egy ilyen 50+ millió értékű játékost (Di Maria, Agüero, Verratti, Mbappe, Alexis, hogy csak a legviccesebb fantazmagóriákat említsem) igazoljunk. Mégpedig azért, mert pillanatnyilag a klubunk nem egy olyan, nemzetközileg elismert brand, ahol egy ilyen spíler márkaértéke kihasználható lenne. Tegyük fel, hogy megvesszük bármelyiket, majd eladunk a nevével ellátott mezből x db-ot (legyen 500 000 db). Többet nem tudunk, mert a pillanatnyilag annyi embert érdekel az Inter. Ennyit ér, mert a csapat 6 éve nincs szem előtt, nincs a BL-ben és Európában is alig-alig. Ezzel szemben ha ugyanezt a játékost pl. a Bőrszalonna veszi meg, akkor 5-10x db mezt adnak el, mert annyival nagyobb a Bárcások nemzetközi respektje, azaz a márkértékük. Emellett mivel csak a bajnokságban vitézkedünk, így az adott topspíler által elért gólok/gólpasszok/szerelések stb. kevesebb pénzt hoznak (értsd pénzdíjazás).
Mindemellett a topjátékosok többsége már nem nagyon vehetne magának kedvezményes Interrail jegyet, így az értékük sem valószínű, hogy emelkedne. Összességében egyszerűen a csapatunk jelenlegi helyzetéből fakadóan (értsd a futottak még kategóriájú európai középcsapat) nem tudná maximalizálni azt a (pénzügyi) hasznot, amit egy topjátékos nyújthat.
Mindezekből adódóan sokkal logikusabbnak tűnik fiatal, nevenincs (ld. Skriniar, Karamoh, Dalbert) vagy olyan idősebb játékosokat választani, akik még kellően motiváltak ahhoz, hogy kitegyék a legjobbukat a pályára (Borja) viszonylag olcsóbban. Olyanokat, akik tudják amit a fentebb említett topjátékosok, vagy bírnak azzal a potenciállal, hogy azt a szintet elérjék. És mindemellett megvan bennük az a lehetőség, hogy a beléjük fektetett pénzen a teljesítményükkel komoly hozamot produkálhassanak a jövőbeni eladások esetén (azt azért lássuk be ugyanis, hogy jelenleg az Inter nem a végállomás, a "nirvana" egy futballistának, hanem egy ugródeszka a csúcsklubok felé)
Ezért én úgy gondolom, hogy sokkal okosabb mercato számunkra az, hogy a korlátozott büdzsénket nem egy nagyágyúra költjük el, akinek vagy lesz kedve játszani vagy nem, hanem több, jó képességű, megbízható csapatjátékosra költeni, amivel minőségileg lefedjük a lyukakat a csapatban.
A középhátvédet illetően nekem is van hiányérzetem. Andreolli és Murillo elengedése pótlás nélkül kockázatosnak tűnik valóban. Ugyanakkor nem biztos, hogy előrébb lettünk volna két duzzogós KH-val a kispadon. Másrészt pedig ki tudja, hogy mennyire volt szükség a Murilloból és Medelből befolyó pénzre a pü.egyensúlyunkhoz... Harmadrészt pedig lehet, hogy Zinho Vanheusden már készen áll az első csapatra, csak mi nem tudtuk eddig. Végülis Bergomi, Ferri, Baresi, Maldini is úgy lett világsztár, hogy fiatal gyerekként megkapta a lehetőséget és bizonyított.
Mindent összevetve sokkal nagyobb szükségünk van most 11 megbízható "nevenincs" Cambiassora, mint 1 Messire meg mellé 10 balfék Biabianyra.